Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
subsidie isolatie

De kosten voor het isoleren van een woning kunnen vrij hoog oplopen, zeker naarmate het woonoppervlak ook groter is. De verschillende subsidies maken het mogelijk om te investeren in isolatie, aangezien de kosten flink worden verlaagd dankzij de subsidie. Hierdoor wordt de aanschaf van isolerende maatregelen nog interessanter. Maar welke subsidies kan ik aanvragen als ik mijn woning ga isoleren? Je leest het allemaal hieronder.

Een subsidie voor isolatie van je woning

De meeste mensen weten niet dat het mogelijk is om een subsidie aan te vragen voor het nemen van isolerende maatregelen voor je huis. De kosten voor isolatie zijn niet bepaald goedkoop, waardoor de overheid subsidies heeft ingesteld om Nederlandse inwoners zoveel mogelijk te stimuleren om duurzame maatregelen te treffen voor hun woning. Het isoleren van je huis is hier een ideaal voorbeeld van. Middels een subsidie kan je tot wel 20% van de investeringskosten verlagen.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie te onderscheiden. De meest voorkomende isolatiesoorten zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie en het vervangen van je glazen voor HR glas.

Voordelen subsidie voor isolatie

Er zitten een aantal voordelen verbonden aan het aanvragen van een subsidie voor het isoleren van je woning. De 2 voordelen zijn als volgt:

  1. Je bespaart aanzienlijk op de aanschafkosten van isolatie waardoor je meer geld overhoudt om te kunnen investeren in het treffen van andere duurzame maatregelen voor je woning.
  2. Door een subsidie wordt de terugverdientijd van de investering verkort waardoor je sneller en meer gaat besparen.

Landelijke subsidies voor isolatie

Er is sinds 2011 helaas geen landelijke subsidie meer aan te vragen voor het treffen van isolatiemaatregelen voor je woning. Je zou wel bij je lokale gemeente langs kunnen gaan en informeren naar de verschillende mogelijkheden, want die zijn er wel zeker.

Lokale subsidies voor isolatie

De meeste lokale gemeenten beschikken over lokale subsidiepotjes die kunnen worden aangevraagd bij het isoleren van een pand. Je dient bij je lokale gemeente of bij een isolatiespecialist na te gaan in hoeverre een subsidie aan te vragen is.

SEEH Subsidie voor isolatie

Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is een subsidie voor particulieren die vanaf september 2019 in het leven is geroepen. Als je gaat investeren in isolatie voor je woning en minstens 2 duurzame maatregelen treft, het isolatieproces laat uitvoeren door een professioneel bedrijf en je de officiële eigenaar bent van het pand, dan kan je in aanmerking komen voor deze subsidie.

Subsidie isolatie woningen VvE

Ook Verenigingen van Eigenaren hebben de mogelijkheid om tot 1 januari 2023 een subsidie aan te vragen voor isolatie indien het een gebouw met koopwoningen betreft. Hierbij dient de VvE minstens 2 isolatiesoorten toepassen. Behalve het verlagen van de investeringskosten krijgen ondernemers middels deze subsidie ook professioneel energieadvies door een onafhankelijke energiecoach en wordt er een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (MJOP) opgesteld. De maatregelen dienen binnen 12 maanden na de aanvraag worden uitgevoerd.

De btw-regeling

Overweeg je het isoleren van je woning? Dan valt het arbeidsloon van de isolatie onder een laag btw-tarief waarbij de btw wordt verlaagd van 21% naar 9%. Het gaat hierbij om een lang lopende regeling voor allerlei soorten isolatiemethodes. Hierbij dien je wel te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo dient je woning minstens 2 jaar oud te zijn om gebruik te kunnen maken van het verlaagd btw-tarief. Dit verlaagd tarief geldt overigens alleen voor het aanbrengen van de isolatie, en niet voor de overige werkzaamheden die hierbij komen kijken. Op de overige werkzaamheden en de materialen betaal je normaal 21% btw. Daarnaast geldt de subsidie niet voor kozijnen.

Subsidie voor verhuurders

Tot 2017 kon men in Nederland nog gebruik maken van de Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) waarbij je als verhuurder van een huurwoning wordt gestimuleerd om de woning zo duurzaam mogelijk te maken. Helaas is deze subsidie na een looptijd van 3 jaar geannuleerd.

Subsidie voor isolatie in de nabije toekomst

Na de economische onzekerheid die de Corona crisis heeft gebracht in ons leven maar voornamelijk in onze economie, zijn de subsidiebedragen tijdelijk verhoogd. Je dient minstens 2 isolatiemaatregelen te hebben getroffen na 1 juni 2020 en deze ook al te hebben betaald. Deze tijdelijke verhoging is tot eind december beschikbaar.

Ook zonder subsidie investeren in isolatie?

De flinke besparing en het verhoogde wooncomfort zijn maar 2 van de vele voordelen van het isoleren van je woning. Alhoewel de kosten voor isolatie vrij hoog kunnen zijn, dan nog is het investeren de moeite waard. Het rendement op de isolatie is in de meeste gevallen namelijk zeer hoog vanwege de periodieke besparingen op de energierekening. In de nabije toekomst kunnen we een prijsstijging verwachten in de energiekosten. Dit maakt het overigens nóg interessanter om te investeren in isolatie.

De meeste woningen worden tegenwoordig standaard voorzien van isolatie. Is dit bij jou niet het geval? Dan is het aan te raden om je huis te isoleren om zo ook te kunnen profiteren van de vele voordelen van het isoleren van je woning. Ook als een subsidie voor de isolatie nog beschikbaar is, dan nog loont het om te investeren in deze duurzame maatregel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws