Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In de afgelopen maanden is er een opvallende trend te zien in de aanvragen voor subsidies vanuit de ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Waar er voorheen veel aanvragen binnenkwamen, is dit aantal de laatste tijd flink gedaald. Maar waarom is dit zo en wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? Laten we hier eens dieper op ingaan.

Wat is de ISDE-regeling?

De ISDE-regeling is een initiatief van de Nederlandse overheid om huiseigenaren te stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Dit kan door middel van investeringen in zonneboilers, warmtepompen en natuurlijk woningisolatie. Door middel van subsidies wil de overheid de drempel verlagen voor particulieren om deze duurzame maatregelen te nemen.

De dalende subsidie-aanvragen

Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen maanden, zien we een duidelijke daling in het aantal subsidieaanvragen:

 • Januari: 17 miljoen euro
 • Februari: 53 miljoen euro
 • Maart: 71 miljoen euro
 • April: 15 miljoen euro
 • Mei: 15 miljoen euro

In de eerste drie maanden van het jaar was er een piek te zien in maart met maar liefst 70 miljoen euro aan aangevraagde subsidies. Echter, in april en mei is dit bedrag weer teruggevallen naar 15 miljoen euro per maand. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze terugval?

Mogelijke oorzaken van de terugval

 1. Veranderde prioriteiten door huiseigenaren: Een van de redenen kan zijn dat huiseigenaren andere prioriteiten hebben gekregen. Misschien zijn ze nu meer gericht op andere renovaties of hebben ze te maken met financiële onzekerheden waardoor investeringen in woningisolatie worden uitgesteld.
 2. Verzadiging van de markt: Het kan ook zijn dat veel huiseigenaren die van plan waren hun woningen te isoleren, dit al gedaan hebben. Hierdoor is de vraag naar subsidies afgenomen.
 3. Onbekendheid of onzekerheid over subsidies: Ondanks de inspanningen van de overheid om de ISDE-regeling te promoten, kan het zijn dat niet alle huiseigenaren op de hoogte zijn van de mogelijkheden of niet precies weten hoe ze de subsidie moeten aanvragen.
 4. Economische factoren: De huidige economische situatie kan ook een rol spelen. Mensen kunnen terughoudender zijn om grote investeringen te doen als er economische onzekerheden zijn.

Bekijk de huidige stand van zaken van het ISDE-budget.

Het belang van woningisolatie

Ondanks de daling in subsidieaanvragen blijft woningisolatie een van de meest effectieve manieren om energie te besparen en je wooncomfort te verbeteren. Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder energie voor verwarming en koeling, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien kan een goed geïsoleerde woning de waarde van je huis verhogen.

Tips om woningisolatie te overwegen

 1. Informeer je goed: Zorg dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en voordelen van woningisolatie. Er zijn veel bronnen beschikbaar waar je informatie kunt vinden over de verschillende isolatiemethoden en de kosten hiervan.
 2. Maak gebruik van subsidies: Hoewel de aanvragen zijn afgenomen, zijn er nog steeds subsidies beschikbaar. Maak hier gebruik van om de kosten van je investering te verlagen. Het is vaak eenvoudiger dan je denkt om een subsidieaanvraag in te dienen.
 3. Schakel professionele hulp in: Voor de beste resultaten is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij kunnen je adviseren over de beste isolatiematerialen en technieken voor jouw woning en zorgen voor een correcte installatie. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en bespaar tot wel 30% op de totale kosten.
 4. Bereken je terugverdientijd: Door de energiebesparing kan woningisolatie zichzelf vaak binnen enkele jaren terugverdienen. Maak een berekening van je verwachte besparingen om een goed beeld te krijgen van de financiële voordelen op de lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws