Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Lagere stookkosten
Door een goed geïsoleerde woning blijft de kou langer buiten en wordt de warmte beter vastgehouden. Daarnaast gaat er ook minder warmte verloren en dat scheelt in de stookkosten! Woningisolatie is een investering die zichzelf weer terugverdiend!

Woning wordt comfortabeler 
Doordat de warmte in huis blijft, worden de binnenmuren warmer. Daardoor blijft de binnentemperatuur meer constant. Er ontstaat een fijnere woonsfeer en meer wooncomfort.

Geen vochtproblemen meer
Bij een niet-geïsoleerde woning kan vocht ongestoord naar binnen dringen. Zo ontstaat er tocht, condens en dit kan zelfs leiden tot ongedierte en schimmel. Door goede isolatie worden de wanden en vloeren warmer en droger, waardoor er geen schimmel kan ontstaan.

Beter voor het milieu
Minder stookkosten betekent ook minder CO2-uitstoot. Woningisolatie is dus een goede keuze voor het milieu. Daarnaast werkt Technisol met milieuvriendelijke PUR-schuim, waardoor je zeker weet dat de impact op het milieu zo laag mogelijk blijft.

Minder geluidsoverlast
Geluidsoverlast veroorzaakt door kieren in de wanden en vloeren wordt door woningisolatie voorkomen.

Uw woning wordt meer waard
De woning krijgt een beter energielabel door goede woningisolatie. Dat werkt waarde verhogend voor jouw huis!

Ontvang subsidie
Controleer van tevoren of je recht hebt op eventuele subsidies. Dat kan via rvo.nl. Daarnaast is het lage btw-tarief van toepassing over de arbeidskosten van woningisolatie. Dit bedraagt 9%.

Dus:

  • Besparing op stookkosten van 20 – 30%;
  • Relatief lage investering;
  • Meestal binnen vier jaar terugverdiend;
  • Mogelijkheid tot subsidie;
  • Binnen één dag geplaatst;
  • Warmere binnenmuren;
  • Minder condensatie van woonvocht op de muren;
  • Beter beheersbaar binnenklimaat;
  • Hoger wooncomfort;
  • Koude trek is verleden tijd;
  • Geluidsdemping;
  • Reductie van de CO2 uitstoot;
  • Woningwaarde stijgt;
  • Minder afhankelijk van stijgende energietarieven;
  • Isolatie verhoogt het rendement van een warmtepomp;
  • Beter Energielabel voor je woning.

Nadelen van spouwmuurisolatie bij een bestaande woning

1. Verminderde ventilatie in huis

Wanneer de spouwmuren van een bestaande woning geïsoleerd worden, vervalt de luchtcirculatie tussen de muren grotendeels. De natuurlijke ventilatie in huis zal hierdoor verminderen. Als er minder warmte naar buiten kan ontsnappen, is het logisch dat er ook minder frisse lucht naar binnen komt.

De toevoer van frisse lucht door spleetjes en kiertjes in de muren neemt dus af. Hierdoor wordt de lucht in huis minder ververst en kan eventueel woonvocht sneller condenseren op koude plekken op de muren, plafonds of beglazing.

2. Het voegwerk moet in goede staat zijn

Spouwmuurisolatie zit tussen de binnen- en de buitenmuur. Hierdoor blijft de warmte beter in huis en lekt er minder warmte weg naar de buitenmuur. Dit resulteert in een koudere buitenmuur. Na een natte periode zal de buitenmuur dus trager drogen.

Dit is echter geen probleem zolang je buitenmuur in goede staat is. Maar als je buitenmuur in slechte conditie is door scheuren in de stenen of voegen, trekt hierdoor extra vocht de muur in. Dit kan, in combinatie met spouwmuurisolatie, vochtproblemen veroorzaken omdat de muur vanuit de spouw minder snel opdroogt.

3. Vervuiling in de spouw moet eruit

Het kan voorkomen dat er spouwvervuiling aanwezig is tussen de buiten- en binnenmuren. Dit is vaak bouwpuin. Deze vervuiling is in het verleden in de spouw terecht gekomen tijdens het bouwen of tijdens breekwerk.

Een isolatiebedrijf gebruikt een speciale camera, ook wel endoscoop genoemd, om de spouw van binnen te controleren op eventuele vervuiling.

Is er spouwvervuiling aanwezig en isoleer je toch? Dan heb je kans dat dit in de toekomst vochtproblemen oplevert. De vervuiling kan vochtig worden en krijgt door het isolatiemateriaal, dat hierop ligt, minder kans om te drogen. Dit vocht kan doorslaan naar de binnenmuur.

Ook vormt de vervuiling een koudebrug tussen de buitenmuur en de binnenmuur waardoor er een koude plek ontstaat op de binnenmuur. Hierop kan woonvocht in huis sneller condenseren.

4. Niet elk type steen is geschikt

Niet elke bouwsteen is geschikt voor spouwmuurisolatie. Bij de volgende typen stenen moet je opletten:

Geglazuurde bakstenen

Deze bakstenen zijn dampdicht. Hierdoor kan de buitenmuur niet ademen en zal de muur aan de buitenzijde geen vocht kunnen afgeven aan de lucht. Vanwege de spouwmuurisolatie vindt dit binnen in de spouw ook minder plaats en kan het vocht geen kant op. Dit kan leiden tot vochtproblemen of vorstschade aan de muur. Het wordt dan ook afgeraden om bij glazuurbakstenen spouwmuurisolatie toe te passen.

Poreuze betonstenen

Sommige betonstenen zijn erg poreus. Hierdoor nemen deze stenen veel meer regenwater op dan de gebruikelijke harde bakstenen. Wanneer door spouwisolatie de luchtcirculatie in de spouw vervalt, kan dit vochtproblemen veroorzaken. Ook hier wordt afgeraden om spouwmuurisolatie toe te passen, tenzij de buitenmuur van een gevelafwerking wordt voorzien.

Stenen niet bestand tegen vorst

Sommige bakstenen zijn niet bestand tegen vorst. Wanneer de buitenmuur nat is en het gaat flink vriezen, dan kunnen de stenen scheuren. Je ziet dit aan kleine haarscheurtjes in de stenen. Zie je deze scheurtjes in je buitenmuur? Dan moet je voorzichtig zijn met spouwmuurisolatie. Gele bakstenen zijn vaak zwakker dan rode bakstenen.

5. Spouwmuurisolatie alleen toepassen bij dampopen verf

Bij een geschilderde woning bepaalt het type verf of spouwmuurisolatie hier verstandig is of niet. Is de woning geschilderd met een dampdichte verf, dan kan de buitenmuur niet meer goed ademen.

Er is altijd een bepaalde mate van vocht aanwezig in de muur. Dit vocht moet weg kunnen. Deze vochtafvoer kan door de spouwmuurisolatie minder plaatsvinden binnen in de spouw, dus zal het vocht via de buitenmuur moeten verdampen. Dampopen verf zal dit vocht gewoon doorlaten, maar dampdichte verf niet. Hierdoor kan de verf op termijn van de muur af gedrukt worden, met afbladerende verf als gevolg.

6. Regendoorslag naar de binnenmuur via het isolatiemateriaal

Gelukkig is regendoorslag door het isolatiemateriaal tegenwoordig niet meer aan de orde. Vroeger zijn er isolatiematerialen gebruikt die vocht opnamen. Hierdoor kon regendoorslag ontstaan. Deze verouderde ongeschikte materialen worden nu niet meer gebruikt.

7. Minimale spouwbreedte

Een nadeel van spouwmuurisolatie is dat niet elke spouwmuur hiervoor geschikt is. Men heeft onder andere een minimale spouwbreedte nodig om het materiaal goed te kunnen verdelen. Tevens geldt: hoe dikker de isolatie, des te hoger het rendement.

8. Vochtige kruipruimte

Een kruipruimte moet altijd goed geventileerd zijn. Deze ventilatie vindt plaats via ventilatiekokers of via de spouw. Wanneer de kruipruimte via de spouw ventileert, zal deze ventilatie gehinderd worden door het isolatiemateriaal. De luchtcirculatie in de spouw zal immers vervallen.

9. Gevels onderhevig aan zware slagregen zijn een risico

Bij dit nadeel geldt ook: wanneer de buitenmuren en het voegwerk in goede staat zijn, zal slagregen geen risico vormen. Maar wanneer de staat van de buitengevel en het voegwerk slecht is, dan kan dit voor vochtproblemen zorgen wanneer er veel slagregen op de gevel staat.

10. Allergische reacties bij PUR

Sommige mensen zijn overgevoelig voor de gassen die vrijkomen wanneer PUR expandeert. Deze stoffen komen alleen vrij tijdens het aanbrengen van de PUR. Dit duurt meestal enkele ure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws