Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Energiebespaarmaatregelen isolatie subsidie

Hoeveel kan ik besparen met isolatie?

Het is moeilijk om een algemene uitspraak te doen over hoeveel het installeren van isolatie kan besparen omdat dit per woning natuurlijk verschilt. De locatie van de woning, de grootte en het bouwjaar van je huis hebben hier invloed op. Echter geldt over het algemeen dat de meeste isolatie maatregelen na een aantal jaar al terugverdient zijn.

De investering die je maakt bij het isoleren van een woning heb je al snel terugverdiend. Gemiddeld liggen de kosten per m² zo rond de €18 voor vloerisolatie, rond €15 per m² voor spouwmuurisolatie en ongeveer €24  per m² voor dakisolatie.

Door isolatie bespaar je daarentegen per jaar ongeveer €6,20 per m² bij vloerisolatie, €3,20 per m² bij spouwmuurisolatie en €11,- per m² bij dakisolatie.

Wat zijn koudebruggen?

Koudebruggen zijn plekken waar thermische isolatie onderbroken wordt. Hierdoor gaat er warmte verloren en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Koudebruggen kunnen bijvoorbeeld voor komen in spouwmuren wanneer er, door slordig metselwerk, een verbinding is tussen het binnen- en het buitenspouwblad.

Kosten spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie ongeveer €700 voor een rijtjes woning, €1200 voor een hoekwoning, €1400 voor een bungalow, €1900 voor een vrijstaande woning en €2500 voor een riantere woning.

Per m² betaal je ongeveer €11 tot €18. Daarentegen bespaar je per geïsoleerde vierkante meter ook zo’n €3 tot €8 per jaar.

Voor welke woningen is isolatie het meest aantrekkelijk?

Door middel van spouwmuurisolatie valt een hoog rendement te halen. Dit maakt het dan ook wat een aantrekkelijke manier van isoleren voor heel veel huiseigenaren.

Woningen die tussen 1920 en 1990 gebouwd zijn bezitten vaak over een spouw. Deze is echter in de meeste gevallen nog niet gevuld met isolatiemateriaal of wel gevuld, maar met materiaal van lage kwaliteit. Vooreigenaren van een woning uit deze tijd is het interessant om de mogelijkheden van spouwmuurisolatie te bekijken.

Wat is het verschil tussen gevel en spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt een ruimte tussen de buitenmuur en de spouwmuur opgevuld met isolatiemateriaal. In het geval van gevelisolatie is er vaak geen spouw aanwezig. Er wordt bijvoorbeeld gekozen voor isolatie aan de binnenkant van het huis door middel van gipskartonplaten of een bekleding aan de buitenkant van de woning. Dit is dan bijvoorbeeld gemaakt uit hout of steen strips.

Zitten er nadelen aan spouwmuurisolatie?

Ondanks het feit dat de nadelige effecten van spouwmuurisolatie klein zijn, is het toch belangrijk je hier goed over te laten informeren. Het is belangrijk dat er een endoscopisch onderzoek wordt uitgevoerd voordat de spouwmuurisolatie wordt aangebracht. Dit wordt gedaan omdat de meeste complicaties binnenin de muur zullen plaatsvinden

Het ontstaan van eventuele aanslag op de buitenste muur is het grootste nadeel van spouwmuurisolatie. Aanslag kan gevormd worden doordat de warmte beter binnenshuis blijft door het aangebrachte isolatiemateriaal. Doordat de buitenste muur niet meer door deze warmte wordt opgewarmd, wordt deze minder snel droog en kan er aanslag ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk op muren waar de zon nooit op staat, omdat deze langer koud blijven.

Voordelen aan spouwmuurisolatie?

Naast een besparing op de energierekening, biedt het isoleren van de spouwmuur nog andere aantrekkelijke voordelen. Ten eerste is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie in een spouwmuur één van de goedkoopste en minst arbeidsintensieve vormen van isolatie. Daarnaast voorkomt een goed geïsoleerde spouwmuur tocht vanaf de muren, waardoor het zorgt voor een comfortabeler leefklimaat binnen de woning. Ook biedt spouwmuurisolatie weerstand tegen omgevingsgeluiden.

Waarom moet een spouwmuur goed geventileerd worden?

Doordat vocht van buitenaf geleidelijk in de buitenste muur trekt of door het ontstaan van condens door een verschil in de binnen en buiten temperatuur, kan dit vocht in de binnenmuur trekken. Vochtige muren veroorzaken problemen zoals vochtig behang of het aantrekken van schimmels. Een spouwmuur ventileer je het beste door ventilatiegaten te installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws