Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
isolatie

De afgelopen winter was het weer bar en boos. Waarschijnlijk was jij behoorlijk wat tijd kwijt met het schoonkrabben van de ruiten van je auto voordat je goed en wel naar je werk kon rijden. Daarnaast heb je waarschijnlijk de thermostaat binnenshuis op een wat hogere temperatuur moeten instellen om het behaaglijk warm te hebben. Een binnentemperatuur staat bij een gemiddeld Nederlands huishouden ingesteld tussen 20,5 en 21,5 graden Celsius. Om deze binnentemperatuur te bereiken moet jouw cv ketel hard werk verrichten. Hierbij is er hoogstwaarschijnlijk flink wat gas doorheen gestookt terwijl het binnenshuis toch niet echt warm was. De reden hiervan hebben we voor jou uitgezocht.

*Tip
Isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale isolatiespecialisten.

De noodzaak om je huis te isoleren

Zeker de wat oudere huizen zijn wat dat betreft niet echt efficiënt wanneer het aankomt op het warm stoken van je huis. De warmte wordt vanuit de woonkamer gegenereerd waarna deze al snel opstijgt naar de bovenetage en naar de zolder. In theorie zou het zo moeten zijn dat de warmte daarna weer terug circuleert naar beneden waardoor je maar kort hoeft te stoken om een aantrekkelijk warm huis te hebben. In werkelijkheid verdwijnt de opgewekte warmte via de ramen van je boven- en benedenetage. Daarnaast zal de warmte uit je huis verdwijnen via de ramen wanneer deze voorzien zijn van enkel glas. Ook een zolder die geen dakisolatie heeft zal veel warmte laten ontsnappen door het onderdak heen. Het gevolg laat zich raden; jij stookt je blauw, maar je stookt voor de vogeltjes.

Welke landelijke subsidie geeft de Nederlandse overheid op isolatie

Op het moment dat jij isolerende maatregelen laat aanbrengen kom je in eerste instantie voor een behoorlijk hoog kostenplaatje te staan. Dit is dan ook gelijk de reden waarom zoveel Verenigingen Van Eigenaren en particulieren afzien van de isolatie van hun woning. Feit is echter dat je als woningbezitter verder zal moeten kijken dan het factuurbedrag van woningisolatie. Woningisolatie is namelijk een investering aan je huis. Je verdient het bedrag wat je investeert in isolatie dus weer terug over de daaropvolgende jaren heen. De Nederlandse regering moet voldoen aan een aantal eisen van de Europese Unie omtrent de CO2 uitstoot van huishoudens. Mede om die reden komen zij de bevolking tegemoet in het geval van woningisolatie met een aantal landelijke subsidiemaatregelen die voor iedere woningbezitter aantrekkelijk zijn.

Meer hypotheek in het geval van isolerende maatregelen

Wanneer jij een al wat oudere woning koopt zijn hier vaak nog geen isolerende maatregelen bij getroffen. Of dit het geval is kan jij eenvoudig nazoeken wanneer je kijkt naar het energielabel van jouw huis. Hier staat in de toelichting of de woning geïsoleerd is, en wat die maatregelen dan allemaal inhouden. Is jouw huis (nog) niet geïsoleerd of moet er bijvoorbeeld nog dubbel glas worden geplaatst, dan kan jij ervoor kiezen om dit bedrag tot een maximum van 13.500 euro mee te financieren in de hypotheek op je huis. Een hypotheek heeft vaak een rente die aantrekkelijker is dan die van een persoonlijke lening of een andere kredietvorm bij de bank. Daarnaast is de rente die jij betaalt over deze hypotheek aftrekbaar bij je belastingaangifte waardoor jij ieder jaar een bepaald voordeel hebt en waardoor je ieder jaar geniet van een deel overheidssubsidie op jouw isolerende maatregelen.

Lager BTW tarief bij isolerende werkzaamheden

Veel woningeigenaren gaan hun woning zelf isoleren. Met de isolatiematerialen van tegenwoordig lijkt isoleren kinderlijk eenvoudig. Niets is echter minder waar. Woningisolatie die niet vakkundig is aangelegd zal slecht of zelfs averechts werken. Je kan eenvoudig warmteverlies door kieren en naden in de isolatie krijgen waardoor je een zogenaamde koudebrug krijgt. Verstandiger is het dan ook om een professional in te huren om jouw woning te isoleren. Een professioneel isolatiebedrijf zal over de werkzaamheden BTW berekenen. Die BTW bedraagt in het geval van het hoge tarief 21 procent. De overheid voorziet echter in een subsidiepotje waardoor jij aan het isolatiebedrijf slechts 9% BTW betaalt over de verrichte isolerende werkzaamheden. Op die manier betaal jij aanmerkelijk minder voor hun diensten terwijl jij het maximale rendement uit je woningisolatie haalt.

Renteteruggaaf bij een persoonlijke lening

Kies jij ervoor om bij een woning die je al gekocht hebt isolerende maatregelen te laten treffen, dan kan je gebruik maken van een persoonlijke lening om deze isolerende maatregelen uit te laten voeren. Het aflossingsbedrag op de persoonlijke lening verreken je uiteraard met het rendement van je isolatie waardoor je er een aantal jaren langer over doet om de hele investering eruit te halen. Jij hebt daarentegen wel een stuk winst wanneer het aankomt op de rente die jij over de persoonlijke lening moet betalen. Die rente is namelijk aftrekbaar in het geval van je belastingaangifte. Hierdoor krijg jij gedurende de looptijd van je persoonlijke lening een aantrekkelijke korting waar jij je voordeel mee kan doen.

Offertes opvragen

Wil jij je woning laten isoleren, dan kan je het snelste besparen door vrijblijvend offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij direct meerdere offertes op bij lokale isolatiebedrijven waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Lees ook: subsidie schuifpui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stand van zaken ISDE budget 2024 (maart)

maart 8, 2024

In maart is de subsidiepot geüpdatet tot en met eind januari Ben

Boeren blij met stimulering van biobased isolatiematerialen

februari 23, 2024

In Nederland zien boeren een veelbelovende kans om extra inkomsten te genereren,

De gezondheidsvoordelen van woningisolatie

februari 19, 2024

Stel je eens voor dat je in een huis woont waar de