ISDE Subsidie

wat is het nu precies?

Algemene informatie ISDE-subsidie

Zit je eraan te denken om jouw huis binnen nu en een jaar te laten isoleren en weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan kan je hoogstwaarschijnlijk beroep doen en in aanmerking komen voor een investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, oftewel (ISDE). De subsidie ​​kan worden gebruikt voor de eigenaar en bewoner van de woning. Helaas weten veel mensen hier niet vanaf.Dit is natuurlijk heel erg jammer,want met deze regeling kun je een vergoeding krijgen voor de investering in een warmte­pomp, zonneboiler, een warmtenet-aan­sluiting en/of één van de 5 typen isolatie­maatregelen.

Wat is de ISDE-subsidie?

Huiseigenaren kunnen sinds 2016 ISDE-subsidies gebruiken om warmtepompen of zonneboilers te installeren. Op deze manier zijn er financiële subsidies verstrekt voor in totaal 300.000 toestellen. Daarom is het vanaf 2021 ook mogelijk om een ​​aanvraag in te dienen voor ISDE-isolatiemaatregelen. Het is nu mogelijk om de aansluiting op het warmtenet gedeeltelijk te compenseren (mits je de woning loskoppelt van het aardgas). Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je deze subsidie ​​aanvragen.

De Nederlandse overheid en Europese Unie vinden het belangrijk dat aan duurzaam­heids­doelstellingen wordt voldaan. Door het besparen van energie kan veel CO2-reductie behaald worden. Het is dan ook niet vreemd dat er een subsidie voor isolerende maatregelen in het leven is geroepen. Door je woning beter te isoleren zou er veel CO2-uitstoot kunnen worden voorkomen. De ISDE-subsidie is daar ook speciaal voor gecreëerd.

Natuurlijk zijn er wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het te kunnen aanvragen:

 1. Je kunt aanspraak maken op de ISDE-subsidie wanneer je eigenaar van een woning én hoofdbewoner bent. Dit betekent dat je jouw woning niet hebt verhuurd.
 2. Er moeten minimaal twee of meer isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd (zie tabel hierboven voor een opsomming van de maatregelen). Je mag er ook voor kiezen om één isolatie­maatregel te combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet
 3. Je kunt alleen ISDE-subsidie ontvangen als je de isolatiemaatregelen door een(installatie)bedrijf laat uitvoeren. Je krijgt dus geen subsidie wanneer je zelf maatregelen aanbrengt.
 4. Onder de subsidie vallen uitsluitend aanvragen die binnen 12 maanden na uitvoer van de maatregelen (en/of aansluiting op het warmtenet) zijn ingediend.
 5. Het moet gaan om isolatiemaatregelen die je nà 1 januari 2020 hebt laten aanbrengen. Voer je meerdere maatregelen uit op verschillende momenten? Dan moet je rekenen vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren.
 6. Aanspraak maken op subsidie voor isoleren is alleen mogelijk voor een bestaande woning. De ISDE-subsidie is niet van toepassing als het om nieuwbouw of een aanbouw gaat. Ook uitpandige garages en andere bijgebouwen die geheel vrij staan van de woning komen niet in aanmerking.
 7. Je kunt pas subsidie aanvragen wanneer de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. Stuur dus ook een betaalbewijs (factuur) mee in je aanvraag.
 8. Zowel de isolatiemaatregelen als het apparaat zijn nieuw aangeschaft. Dit moet je aan kunnen tonen met een betaalbewijs.
 9. Indien je de subsidie combineert met een warmtepomp of zonneboiler mag je deze niet binnen een jaar na de toekenning weer verwijderen.
 10. Deze isolatiemaatregelen zijn alleen geldig als ze aan de geëiste isolatiewaarden voldoen.
 11. Er is een minimaal en een maximaal aantal vierkante meters dat per maatregel geïsoleerd moet worden. Dit verschilt per isolatiemaatregel (zie tabel op deze pagina).
 12. Meerdere keren aanvragen mag. Maar het moet wel gaan om andere maatregelen. Je hebt geen recht op de subsidie als je al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) hebt ontvangen.

Voorwaarden voor de aanschaf en installatie

 • Je laat het apparaat in Nederland installeren.
 • Het apparaat wordt jouw eigendom.
 • Je neemt het apparaat in gebruik binnen 12 maanden nadat je de beslissing over de subsidie heeft ontvangen.
 • Je hebt een bewijs dat een deskundige installateur het apparaat heeft geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn van de installateur of de aannemer.
 • Je verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van jouw subsidie.

Voor welke isolatiemaatregelen geldt deze subsidie?

 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloer van de zolder isoleren
 • Gevelisolatie (binnen of buiten)
 • Vloerisolatie
 • Bodemisolatie
 • HR++ glas
 • Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn)

Soorten isolatie en de subsidies

 • Isoleren van het dak
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • Plaatsen van dubbelglas

De ISDE-subsidie is aan te vragen via een formulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat verschilt de totale prijs van isolatie per specialist aanzienlijk. Via onze website ontvang je direct een scherpe offerte binnen een werkdag.

Spouwmuurisolatie plaatsen: wat moet je weten?

Wil jij ook een warmer huis en een lagere …

5 Fouten die bij isolatie voor kunnen komen

Fout 1: Isolatie proppen Prop nooit zachte …

De beste tips voor een energiezuiniger huis!

Verduurzaming van een woning kan op twéé …

Wat kun je allemaal in huis isoleren?

Goede isolatie is niet alleen belangrijk …

Zelf de vloer isoleren?

Tips om zelf de onderkanten van jouw vloer …

5 redenen om jouw woning te isoleren

Geen onnodige energie verspilling Warm en …