Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vandaag de dag krijg je steeds meer te maken met de gevolgen van de verandering van het klimaat. De aarde warmt zich op, en het gevolg daarvan is dat winters steeds meer aanvoelen als de nieuwe IJstijd. De cv ketel van een woning moet behoorlijk wat overuren draaien om het binnenshuis tijdens de koude winterperiode behaaglijk warm te krijgen. De thermostaat mag dan op 21,5 graden staan; toch voelt het vaak binnenshuis onaangenaam koud aan. Dit is niet alleen het geval in een rijtjeswoning. Ook een appartementengebouw zal behoorlijk wat warmteverlies hebben vanuit de woningen wanneer de isolatie in de muren en het dak niet afdoende is.

*Tip
Isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale isolatiespecialisten.

Hoe je kan isoleren als VVE

Appartementengebouwen zijn doorgaans ofwel het eigendom van een verhuurder, of het gaat om koopappartementen. In dat geval is er altijd sprake van een VVE; een Vereniging Van Eigenaren. Die VVE is een organisatie die ervoor zorgt dat er voorzieningen aan een appartementencomplex worden aangebracht wanneer dit noodzakelijk is. De overheid doet steeds meer een beroep op de bevolking om te besparen op het energieverbruik. De roep tot isolatie van woningen neemt steeds verder toe. Omdat woningbezitters hier niet altijd de middelen voor hebben, heeft de overheid een aantal subsidies in het leven geroepen om de bevolking tegemoet te komen wanneer wordt overgegaan tot isolatie.
Veel van die regels gelden alleen voor particulieren. Er zijn echter ook methodes waardoor de overheid VVE’s tegemoet komt om appartementengebouwen te laten isoleren en op die manier de CO2 uitstoot van meerdere huishoudens tegelijk terug te dringen. Dat is hard nodig, want de druk op VVE’s om de CO2 uitstoot te verlagen neemt ook hand over hand toe. Als VVE zal je de handen in elkaar moeten slaan en samen met alle bewoners geld apart moeten zetten om het appartementencomplex te laten isoleren. Om dit geld te vergaren komt de overheid VVE’s tegemoet.

Hoe de overheid VVE’s subsidieert bij isolatie

Wanneer je als VVE overgaat tot de isolatie van een appartementencomplex besteed je een grote klus uit aan een isolatiebedrijf. Isolatie is iets waar uiteindelijk alle bewoners de vruchten van zullen plukken, dus het is niet meer dan redelijk dan dat de kosten van isolatie uiteindelijk door de bewoners zelf worden opgebracht. Omdat echter niet iedere woningbezitter hier geld voor apart heeft staan komt de overheid VVE’s tegemoet in de kosten van isolatie van een appartementencomplex door subsidie te verstrekken.

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor VVE’s bij isolatie werkzaamheden

De overheid heeft meerdere subsidies beschikbaar voor VVE’s wanneer ze overgaan tot isolatiemaatregelen bij het appartementengebouw. Die subsidies zijn er in de vorm van een verlaging van de BTW, maar ook in de vorm van een lening die tegen aantrekkelijke voorwaarden kan worden afgesloten. We zullen de beide subsidies verder toelichten.

Laag BTW tarief bij isolatie werkzaamheden

Wanneer je als VVE een isolatiebedrijf inhuurt moeten er naast de materiaalkosten van de isolatie ook kosten worden gemaakt voor het arbeidsloon. Dit arbeidsloon wordt doorgaans belast door de overheid met 21 procent BTW. Op isolerende maatregelen bedraagt dit BTW tarief door een overheidssubsidie slechts 9%; het lage BTW tarief. Het isolatiebedrijf zal dit lage BTW tarief zelf al verrekenen op de factuur; deze subsidie hoeft niet te worden aangevraagd. Op het moment dat er nog meer werkzaamheden tegelijk worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld schilderwerkzaamheden, zal het lage BTW tarief hier niet over in rekening worden gebracht. De posten voor isolatie moeten dus goed worden gespecificeerd.

Het Nationaal Energiebespaarfonds

Dit fonds is in feite een lening die je als VVE kan aanvragen bij de overheid om isolerende maatregelen te laten uitvoeren. Je kan een bedrag aanvragen wat afhankelijk is van de omvang van de te verrichten werkzaamheden. Het fonds wat je als VVE kan krijgen bedraagt minimaal 25.000 euro en maximaal 5.000.000 euro, met een maximum van 25.000 euro per appartement. Dit fonds wordt gestort in een depot, en er worden aflossingen gedaan over een periode van 10 tot 15 jaar. Op het moment van het verstrekken van het fonds wordt vastgelegd hoe hoog het rentepercentage is. Dit fonds moet officieel in een notariële akte van geldlening worden vastgelegd. De aflossing gebeurt in een vast maandelijks bedrag, maar er mag boetevrij versneld worden afgelost wanneer dit voor de VVE mogelijk is.

Offertes opvragen

Wanneer je als VVE isolerende werkzaamheden wil laten uitvoeren kom je voor een behoorlijke kostenpost te staan. Je wil dan ook zeker weten dat je niet teveel betaalt voor de isolerende werkzaamheden. Door het vergelijke van offertes kan je direct zien welk isolatiebedrijf voor jouw VVE de beste optie is. Met één muisklik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Wanneer het aankomt op het arbeidsloon kan jouw voordeel oplopen tot wel 40 procent; het is dan ook zeer zeker de moeite waard.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stand van zaken ISDE budget 2024 (maart)

maart 8, 2024

In maart is de subsidiepot geüpdatet tot en met eind januari Ben

Boeren blij met stimulering van biobased isolatiematerialen

februari 23, 2024

In Nederland zien boeren een veelbelovende kans om extra inkomsten te genereren,

De gezondheidsvoordelen van woningisolatie

februari 19, 2024

Stel je eens voor dat je in een huis woont waar de