Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten van verschillende soorten isolatie liggen tussen de €15 en €130 per m2. Deze prijzen zijn inclusief btw. Onder andere het isolatiemateriaal, het soort isolatie, de bereikbaarheid en vochtigheid in uw huis bepalen de kosten van isolatie. Daarnaast is de isolatie prijs ook afhankelijk van het feit of je subsidie ontvangt of niet. Controleer dit altijd bij de gemeente om te zien of je nog goedkoper uit kunt zijn.

Bij het bouwen en verbouwen van woningen wordt steeds meer gebruik gemaakt van isolatie. Welk soort isolatie het meest geschikt is, hangt onder andere af van het bouwjaar van je woning. Zo zijn huizen voor 1976 vrijwel niet geïsoleerd en huizen die gebouwd zijn tussen 1976 en 1982 gedeeltelijk. Vanaf 1983 zijn huizen voorzien van goede isolatie. Verder zijn er verschillende redenen om je huis te isoleren. Bijvoorbeeld het tegengaan van vocht en schimmel, het beter vasthouden van warmte dus meer energiebesparing en meer comfort in huis. Er zijn een aantal soorten isolatie te onderscheiden:

  • Vloerisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Kruipruimte isolatie
  • Isolatieglas

Vloerisolatie

Met vloerisolatie bespaar je flink op de energiekosten en de vloer zal minder koud aanvoelen. Hierdoor is er meer comfort in huis. Wanneer je een kruipruimte in de woning hebt, kan isolatiemateriaal aan de onderzijde van vloer op de begane grond worden geplaatst voor de meest optimale isolatie. Een andere optie is boven-vloers isoleren, waarbij er een isolerend ondertapijt of dekvloer gelegd wordt.

De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water

Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie . Daarom kun je, als het in jouw huis kan, beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie. Is jouw vloer aan vervanging toe? Kies dan altijd voor vloerisolatie.

Vloerisolatie heeft, indien mogelijk, altijd de voorkeur boven bodemisolatie. Het heeft het beste isolerende effect en zorgt ook voor meer comfort in huis. Ook bespaart het meer op uw stookkosten dan bodemisolatie. Zeker als u vloerverwarming heeft of wilt gaan aanschaffen

Vloerisolatie is in de eerste plaats zeer nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. Wie zorgt voor goed geïsoleerde vloeren heeft minder snel last van koude voeten, en natuurlijk gewoon een warmer huis. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is mogelijk door de binnen- of buitenzijde te isoleren of door spouwmuurisolatie toe te passen. Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk wanneer u een spouwmuur heeft. Deze methode is het meest populair en wordt erg veel toegepast omdat het relatief voordelig is en weinig tijd in beslag neemt om uit te voeren.

Gevelisolatie is, zoals het woord het zegt, isolatie van de gevel of buitenmuren. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie. In de eerste plaats wordt gevelisolatie (maar ook spouwmuurisolatie) gebruikt om het energieverbruik van de woning te verminderen.

Voor gevelisolatie liggen de prijzen gemiddeld tussen de € 15 en € 130 per m2. Zo betaalt u voor spouwmuurisolatie slechts € 15 per m2. Maar het isoleren van de binnen- of buitengevel is een grotere klus, waardoor het al snel € 100 tot € 130 per m2 zal kosten.

De binnenzijde van de gevel isoleer je door het plaatsen van een voorzetwand. Bedenk wel dat je woonruimte hierdoor kleiner wordt. Een voorzetwand kun je maken van losse materialen, zoals houten of metalen tegels met daartussen isolatiemateriaal, of isolatieblokken van gasbeton.

De gevel van een gebouw is dat gedeelte van een gebouw dat, met uitzondering van het dak, van buitenaf zichtbaar is. De gevel aan de straatzijde heet de voorgevel. Verder zijn er zijgevels en een achtergevel te onderscheiden.

Dakisolatie

Via het dak gaat de meeste warmte verloren. Een ander soort isolatie om dan ook voor te kiezen, is dakisolatie. Dit soort isolatie geeft u de mogelijkheid om de binnen- of buitenzijde van een schuin dak te isoleren. Ook kan een plat dak op meerdere manieren geïsoleerd worden, bijvoorbeeld door isolerende dakbedekking. Gebruik je de zolder niet als leefruimte? Denk dan eens aan zoldervloerisolatie, zo verwarm je niet onnodig de zolder en houd je de warmte beter in huis.

Pur of polyurethaan is verkrijgbaar als isolatieplaten en schuim. Het wordt zowel bij isolatie van een plat- als hellend dak gebruikt. Pur heeft als voordeel dat de platen al voorzien zijn van een damp remmende laag en met het schuim kunnen ook alle naden en kieren gedicht worden voor een goede isolatie.

Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je het best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je het best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde.

Kruipruimte isolatie

Wanneer je last hebt van veel vocht of schimmel in huis, dan is kruipruimte isolatie een goede optie. Afhankelijk van de grootte en de vochtigheid, kan een specialist beoordelen op welke manier de kruipruimte geïsoleerd kan worden. Naast het terugdringen van vocht zorg kruipruimte isolatie ervoor dat de constructie van je huis niet (verder) wordt aangetast.

Hoe kan ik het beste mijn kruipruimte isoleren? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor isolatiechips of isolatieparels, maar het is ook mogelijk om een kruipruimte te isoleren met EPS, PIR, steenwol, glaswol of minerale wol (zoals Knauf MW35). Een kruipruimte isoleren doe je niet alleen om energie te besparen, maar ook om het woonklimaat van de woning te verbeteren.

Kruipruimte isoleren kosten

De kosten om een kruipruimte te isoleren hangen sterk samen met de gebruikte isolatiemethode. Andere factoren zijn de toegankelijkheid van de kruipruimte, het gebruikte isolatiemateriaal, de oppervlakte etc. Reken op gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

In dit tabel vind je enkele richtprijzen per isolatiemateriaal:

Methode kruipruimte isoleren Kosten per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vloerisolatie kruipruimte
PUR-schuim € 25 à 35
Icynene schuim € 25 à 35
EPS-isolatieplaten € 15 à 25
PUR-isolatieplaten € 20 à 40
Glaswol of rotswol € 15 à 30
Bodemisolatie kruipruimte
EPS-parels of -chips € 20 à 30
Schelpenisolatie € 30 à 50

 

Voordelen isolatie kruipruimte Waarom is isolatie van de kruipruimte een goed idee? We zetten de voordelen even op een rij:

  • Besparing op de energiekosten: door het isoleren van de kelder of kruipruimte blijft de woning langer warm en hoef je minder energie te verbruiken. Daardoor kan je ongeveer 10 tot 15% op de energierekening besparen!
  • Meer warmtecomfort: de vloer van de woning zal merkbaar warmer aanvoelen en veel minder snel afkoelen tijdens de winter.
  • Voorkomen van vochtproblemen: door een combinatie van kruipruimte isolatie en speciale dampschermen voorkom je muffe luchtjes die in de kruipruimte ontstaan. De vloer blijft over het algemeen droger en ook schimmels treden minder snel op. Door het isoleren van de kruipruimte voorkom je als het ware de condensatie van vocht tegen de onderkant van je beneden vloer.
  • De vloer van je benedenverdieping blijft onaangeroerd: de vloer van de benedenverdieping moet niet worden uitgebroken. Bij vloerisolatie langs de bovenkant is dat soms wel nodig wanneer er te weinig opbouwhoogte is om isolatie en een nieuwe vloerafwerking op de bestaande vloer te leggen.

Isolatieglas

Isolatieglas bestaat uit meerdere glaslagen waartussen een afgesloten ruimte zit die gevuld is met gas of lucht. Door het plaatsen van isolatieglas kan je besparen op de stookkosten. Ook zal er minder tocht zijn in de woning en daarnaast werkt isolatieglas geluidsisolerend. Isolatieglas is verkrijgbaar als gewoon dubbelglas tot HR+++ oftewel drievoudig glas.

Wat is het best isolerende glas?

Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met ‘gewoon’ dubbel glas.

Wat is de isolatiewaarde van HR ++ glas?

HR++ isoleert uitstekend. HR+++ glas heeft een U-waarde tussen 0,5 en 0,9 en heeft daarmee de laagste U-waarde. Dit wordt ook wel driedubbel of triple glas genoemd. Dit isolatieglas bespaart de meeste energie, maar is daarnaast wel het duurste.

Waarom isoleert dubbelglas beter dan enkelglas?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende luchtspouw. Dubbel glas vermindert de koude straling aanzienlijk en heeft niet te lijden onder condensatie. Omdat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas, zal je minder moeten verwarmen (of in de zomer: afkoelen).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws