Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De afgelopen wintermaanden waren ijzig koud. Waarschijnlijk heb jij behoorlijk moeten stoken om het binnenshuis enigszins behaaglijk warm te krijgen. Zelfs met flink stoken van je cv ketel bemerk je vaak dat jouw huis koud aanvoelt. Zeker wanneer jij in een al wat oudere woning woont heeft jouw cv installatie overuren moeten draaien. Jij hebt er behoorlijk wat aardgas doorheen gewerkt deze winter, terwijl het binnenshuis niet eens zo heel erg warm aanvoelde. De reden waarom het vaak zo koud is in een wat ouder huis, is dat oude woningen niet goed geïsoleerd zijn. Dit alles staat in schril contrast met een nieuwbouwwoning die volgens het nieuwste bouwbesluit zijn gebouwd. Deze woningen zijn zodanig goed geïsoleerd dat er bijna geen warmte verloren gaat.

Het verschil tussen het bouwbesluit van toen en nu

Woningen die gebouwd zijn voor 2012 vielen onder het oude bouwbesluit. Het was wel praktisch als er bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of gevelisolatie aanwezig was, maar echt een verplichting was het niet. Vanaf dat moment kwamen er berichten vanuit de Europese Unie dat de CO2 uitstoot van huishoudens drastisch omlaag moest worden gebracht. Er kwam een nieuw bouwbesluit uit. Daarin stond vermeld dat woningen vanaf dat moment goed geïsoleerd moesten worden, en dat ze verplicht van HR++ glas moesten worden voorzien. Dit alles had als doel om de RC waarde van woningen te verhogen.

Wat is de RC waarde

Wanneer een woning wordt geïsoleerd komt er een soort thermische schil om een huis heen te zitten. Die schil houdt in dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat naar buiten en dat er zo min mogelijk kou van buiten naar binnen kan komen. De mate waarin een woning goed geïsoleerd is en dus zo min mogelijk warmte verliest wordt uitgedrukt in een waarde; de RC waarde. De RC waarde van een nieuwbouwwoning is rond 3,5 m2K/W komen te liggen sinds de ingang van dit besluit in 2012. Op het moment dat een woning drastisch wordt verbouwd, dus op het moment waarop minimaal 25 procent van het totale oppervlak wordt vernieuwd, moet de oude badkamer – vanuit gegaan dat de woning voor 2012 was opgeleverd – voldoen aan die nieuwe RC waarde. Ook een toilet of een keuken die wordt verbouwd en gerenoveerd moet aan deze waarde voldoen.

Subsidie voorwaarden RD waarde

Isolatiemaatregel Isolatiewaarde
Spouwmuur minimale Rd-waarde 1,1 [m2 K/W]
Dak minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Zolder- of vlieringvloer minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Gevel minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Vloer minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Bodem (eventueel gecombineerd met vloerisolatie) minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
HR++ glas maximale U-waarde 1,2 [W/m2K]
Triple-glas gecombineerd met (nieuw) isolerend kozijn Triple-glas: maximale U-waarde 0,7 [W/m2K]
Kozijnen: maximale U-waarde 1,5 [W/m2K]
Panelen in combinatie met HR ++ glas maximale U-waarde 1,2 [W/m2K]
Panelen in combinatie met triple-glas maximale U-waarde 0,7 [W/m2K]

Lees alle voorwaarden van de subsidie op de pagina subsidie isolatie en op het  RVO.

Wie beoordeelt de RC waarde van een huis

De aannemer die een huis bouwt of renoveert moet in staat zijn om te kijken of die thermische schil rondom een huis sterk genoeg is. De resultaten na een verbouwing zullen nogmaals worden gemeten en vergeleken met de oude situatie. Is het resultaat na de renovatie van een huis nog niet voldoende, oftewel; is de RC waarde nog te laag, dan zullen er aanvullende isolatie maatregelen moeten worden getroffen.

Ophoging van de RC waarde

Het bouwbesluit van 2012 kreeg al snel een opvolging. De overheid is bezig met het verhogen van de RC waarde om het warmteverlies van woningen steeds verder terug te dringen. Inmiddels zijn er aparte waarden vastgesteld voor het dak en de gevels. Het dak moet nu een nieuwbouwwaarde van RC 6 hebben, en de gevels moeten een nieuwbouwwaarde van 4,5 hebben. Dit houdt in dat bij nieuwbouw en bij renovatie aan een dak en gevels de isolatiematerialen ervoor moeten zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Hierdoor moet (achteraf) isolatiemateriaal in de gevel en het dak worden aangebracht.

Wat zijn de gevolgen van de hogere RC waarde

De hogere RC waarde is als nieuwe standaard ingevoerd omdat woningen en andere gebouwen steeds duurzamer gebouwd moeten worden. Er moet zuiniger met de energie worden omgesprongen. De warmte die wordt opgewekt met een cv installatie of met een alternatieve warmtebron moet circuleren in het huis waardoor er niet de hele dag hoeft te worden gestookt om het gebouw warm te houden. Het milieu zal hierdoor dus minder worden belast.

De RC waarde als harde eis bij het bouwbesluit

In het verleden had de RC waarde van een woning nogal eens een vrijblijvend karakter. Het was mooi als een gebouw aan bepaalde eisen betreffende de duurzaamheid zou voldoen. Vandaag de dag is de periode van vrijblijvendheid voorbij. In het nieuwe bouwbesluit staat opgenomen dat de RC waarde van minimaal 3,5, bij daken 6 en bij gevels 4,5 een harde eis is geworden. Daarom zal alles op alles moeten worden gezet om een woning goed geïsoleerd op te leveren of goed geïsoleerd te laten renoveren.

Offertes opvragen

Wanneer jij een woning laat bouwen of een renovatie laat uitvoeren wil je uiteraard graag weten waar je aan toe bent. Jij wil weten of jouw woning de juiste RC waarde heeft. Daarom is het goed om offertes op te vragen bij bedrijven in jouw omgeving. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws