Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
isolatie

De afgelopen winter was echt bitter koud, het zal niemand ontgaan zijn. Voor een particulier is dit het jaargetijde waarin je energieverbruik behoorlijk snel oploopt. Je cv installatie moet immers overuren draaien om de binnenshuis temperatuur aangenaam te houden. In de meeste huishoudens staat de thermostaat in de winter op 21,5 graden Celsius. Dit is een temperatuur waarbij het in de meeste ruimtes in een woning behaaglijk warm is. Hoe hard jouw cv installatie moet werken om het binnenshuis aangenaam te hebben is afhankelijk van een aantal factoren. Eén van die factoren is de isolatie van een huis.

*Tip
Isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale isolatiespecialisten.

Wie is er verantwoordelijk voor de isolatie van een huis

Een woningbezitter is in principe zelf aansprakelijk voor de isolatie van een huis. Wil jij dat jouw woning minder aardgas verbruikt, dan zal je erop moeten toezien dat er isolerende maatregelen worden getroffen om het gasverbruik terug te dringen. Je zal in dat geval als woningeigenaar zelf een isolatie adviesbureau moeten inschakelen om een goed advies te geven over energiebesparing in jouw situatie. Vervolgens moet je zelf een isolatie bedrijf inhuren om de isolerende maatregelen uit te voeren in je huis.
Heb jij een huurwoning, of ben je verhuurder van een woning, dan ligt de zaak anders. De overheid heeft een eis gesteld aan woningverhuurders dat zij erop moeten toezien dat de CO2 uitstoot van huurhuizen drastisch wordt teruggebracht. De enige manier om dit te bewerkstelligen is door isolerende werkzaamheden aan een huurwoning uit te voeren. Het spreekt overigens voor zich dat de verhuurders deze kosten zullen doorberekenen aan de huurders van de woningen. Zij gaan immers minder betalen aan het energiebedrijf, en hun huurwoning wordt meer waard. Een verhuurder verdient deze investering dus hoe dan ook altijd weer terug.

Hoe worden verhuurders van woningen gecompenseerd

De overheid heeft de eis van lagere CO2 uitstoot bij de verhuurders neergelegd, maar de tegeneis was ook heel duidelijk. De overheid moet verhuurders compenseren wanneer zij isolerende werkzaamheden laten uitvoeren bij een huis. Deze compensatie komt voor hun in de vorm van een subsidie die zij kunnen aanvragen bij de overheid bij de isolatie van een huurwoning. Deze subsidie heet STEP, wat ook wel staat voor Stimuleringsregeling Energieprestatie huursector. Deze stimuleringsregeling bestaat uit een aantal facetten. Deze stimuleringsregeling geldt in principe tot einde van 2017, tenzij er aan het eind van het jaar nog geld beschikbaar is. In dat geval wordt de regeling hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje voortgezet.

Waaruit bestaat STEP

STEP is een subsidie die bestaat uit een aantal onderdelen. We hebben die onderdelen voor je op een rijtje gezet.

  • Laag BTW tarief voor isolerende werkzaamheden. Isolerende werkzaamheden laten uitvoeren brengt niet alleen kosten met zich mee voor het materiaal maar ook voor het arbeidsloon. Over dat arbeidsloon zou normaliter het hoge BTW percentage van 21 procent worden berekend door de aannemer of het onderhoudsbedrijf. Voor isolerende werkzaamheden, waarbij je mag denken aan vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, bodemisolatie en isolatieglas, mag echter 9% BTW worden berekend. Zeker wanneer het gaat om grootschalig onderhoud aan huurwoningen loopt dit voordeel uiteraard behoorlijk op.
  • Fonds Energiebesparing Huursector. Wanneer jij als verhuurder minimaal 5 huurhuizen laat voorzien van energiebesparende maatregelen is het goed om gebruik te kunnen maken van een lening die aantrekkelijke aflossingen en een laag rente tarief kent. Het Fonds Energiebesparing Huursector, ook wel bekend als FEH, voorziet hierin. Door het minimale aantal woningen van 5 stuks is dit fonds beschikbaar voor zowel kleine als grote verhuurders. Er is namelijk geen maximum aantal woningen wat je kan laten isoleren met behulp van FEH. Dit geeft verhuurders de tijd om de kosten van de isolatie door te berekenen aan de huurders zonder dat er al te grote investeringen hoeven te worden gedaan.
  • Lage BTW op renovatie en zonnepanelen. Steeds meer verhuurders kiezen ervoor om oudere woningen, en dan ligt de grens al bij een leeftijd van 2 jaar, te laten renoveren om energie te besparen. Ook kan er worden gekozen om zonnepanelen op een huurwoning te laten aanbrengen. Dit laatste gebeurt vaak op een moment waarop er een nieuwe cv installatie moet worden aangelegd en er dus sowieso al sprake is van een groot onderhoudsmoment. Op deze renovatie en zonnepanelen werd gewoonlijk een BTW tarief van 21 procent geheven. Door de STEP regeling ligt ook hier het BTW tarief laag bij 9%. Deze maatregel gold aanvankelijk tot 2015 maar wordt nog altijd verlengd en geldt nu ook voor het hele jaar 2017.

Vraag offertes op

Wanneer er isolerende maatregelen aan meerdere woningen moeten worden getroffen loont het absoluut om offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan behoorlijk oplopen, tot wel 40 procent. Op die manier wordt energie besparen en vastgoedonderhoud wel heel aantrekkelijk.

Lees ook: wateronharder kosten-waterontharder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws