Kosten isolatie

Het isoleren van je woning kan op een verscheidenheid aan manieren. De belangrijkste oppervlakten die veel warmte doorlaten zijn het dak, de gevelmuren en de vloer. Daarnaast kun je ook investeren in isolatieglas en kun je je kruipruimte laten isoleren. Aan al deze isolatiewerkzaamheden zit uiteraard een kostenplaatje verbonden, maar nadat je deze initiële investering hebt gedaan kun je beginnen met besparen. Lees hier verder over de huidige kosten van isolatie.

subsidie isolatie

De kosten

Uiteraard zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de prijs die je voor het isoleren van jouw huis zal moeten betalen. Er zijn namelijk verschillende methoden die kunnen worden toegepast, er worden een groot aantal materialen aangeboden en natuurlijk betaal je meer als het te isoleren oppervlak groter is. De kosten voor verschillende isolatiemethoden vind je in de onderstaande tabel. Dit is allen inclusief arbeidskosten en btw. Zou je de werkzaamheden zelf uitvoeren (wat in sommige gevallen erg goed te doen is), dan kun je een flink bedrag besparen.

Oppervlak Isolatiemethode Prijs per m2
Dak Isoleren zoldervloer €20 – €30
Isoleren binnenkant dak (koud dak)* €25 – €35
Isoleren buitenkant dak (warm dak)* €40 – €65
Gevelmuren Spouwmuurisolatie €15 – €25
Isoleren gevel via de binnenkant* €50 – €60
Isoleren gevel via de buitenkant* €55 – €65
Isolatieglas plaatsen €130 – €140
Nieuwe kozijnen plus isolatieglas plaatsen €400 – €1200
Vloer Kruipruimte isolatie €20 – €25
Isolatie van de bovenkant van de vloer €25 – €50
Isolatie van de onderkant van de vloer* €25 – €50

* Dit is nog exclusief de kosten voor de afwerking van het dak, de muur en de vloer.

  • De goedkoopste optie: de goedkoopste en meest effectieve manier om je woning te isoleren is door spouwmuurisolatie uit te laten voeren. Bevatten jouw gevelmuren een spouw, dan kun je hier voor bedragen die beginnen bij €15 per vierkante meter een isolatiemateriaal in laten aanbrengen. De besparingen zijn groot, de terugverdientijd is kort en de werkzaamheden kunnen binnen een dag worden gedaan.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien kun je echter rekenen op een prijs van rond de €30 per vierkante meter. Hiervoor kun je je dak laten isoleren via de binnenkant en kun je je vloer via de boven- of de onderkant laten isoleren. Dit zijn allen uitstekende isolatiemethodes die een interessante besparing zullen opleveren.
  • De duurste optie: je betaalt het meeste als je de buitenkant van je dak wilt isoleren, als je isolatieglas wilt laten plaatsen of als je nieuwe kozijnen neemt. Dit zijn klussen waarbij veel arbeidskosten gerekend worden, omdat er ook aanzienlijke sloopwerkzaamheden bij komen kijken. Ook al zal je het verschil snel merken aan je energierekening, voor minder dan €130 per vierkante meter (inclusief de afwerking en de nieuwe dakbedekking) zullen deze methoden erg moeilijk uit te voeren zijn.

De SEEH is terug van weggeweest

Ook al lijken de prijzen voor deze isolatiemethoden misschien hoog, er is een subsidie waarvan je gebruik kunt maken als je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld je zoldervloer laat isoleren en kruipruimte isolatie aan laat brengen of dat je spouwmuurisolatie laat uitvoeren en direct ook nieuwe kozijnen laat plaatsen. De SEEH heeft een tijd lang stilgelegen, omdat het budget voor particulieren al was opgemaakt voordat de subsidie was verlopen. Nu heet de RvO besloten om een nieuw budget beschikbaar te maken en de subsidie te verlengen tot en met 31 december 2020. Daarna worden isolatiemaatregelen opgenomen in de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het is dus weer mogelijk om een subsidie aan te vragen voor je isolatiemaatregelen en dat is goed nieuws.

Hoeveel krijg je terug?

Met deze nieuwe verlengde SEEH kun je geld terugkrijgen voor een verscheidenheid aan isolatiemaatregelen. Dit wordt berekend in een bedrag per vierkante meter en deze vind je in de onderstaande tabel. Er zijn uiteraard voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je in aanmerking komt voor de subsidie. De belangrijksten hiervan zijn dat je twee matregelen moet uitvoeren en dat je kunt bewijzen dat de nieuwe isolatie aan de gewenste isolatiewaarden voldoet.

Isolatiemethode Vereiste isolatiewaarde Teruggave per m2
Spouwmuurisolatie Rd 1,1 m2K/w €5
Gevelisolatie Rd 3,5 m2K/w €25
Dakisolatie Rd 3,5 m2K/w €20
Zolderisolatie Rd 3,5 m2K/w €5
Vloerisolatie Rd 3,5 m2K/w €7
Kruipruimte isolatie Rd 3,5 m2K/w €4
HR++ isolatieglas plaatsen U 1,2 W/m2K €35
HR+++isolatieglas plaatsen U 0,7 W/m2K €100
HR+++ glas plus kozijn U 1,5 W/m2K €100

Een SEEH rekenvoorbeeld

Dit alles kan beter worden uitgelegd met een rekenvoorbeeld. Stel je besluit om je spouwmuur en je vloer te laten isoleren. Je vloer heeft een oppervlak van 50 vierkante meter en je gevelmuren zijn in totaal 75 vierkante meter groot. Je hebt dan in totaal gemiddeld €3250 uitgegeven en krijgt dan via de SEEH het volgende bedrag terug.

  • Spouwmuurisolatie: 75m2 x €5 = €375
  • Vloerisolatie: 50m2 x €7 = €350
  • Totaal subsidiebedrag: €350 + €375 = €725

Dat betekent dat je meer dan 20 procent van de totale uitgaven kunt terugvragen via de SEEH als je deze twee maatregelen laat uitvoeren.

Interessante bespaartips

Dit is natuurlijk een leuke bijkomstigheid en extra geld waar je misschien geen rekening mee gehouden had. De terugverdientijd gaat naar beneden en dat betekent dat je sneller kale winsten kunt halen uit je isolatiemaatregelen. Wil je nog meer geld besparen op het isoleren van je woning, dan kun je de volgende tips vast goed gebruiken.

  • Doe het zelf: er zijn enkele isolatiemaatregelen die je goed zelf kunt uitvoeren. Het isoleren van de zoldervloer, bijvoorbeeld of het isoleren van de vloer via de kruipruimte is vrij gemakkelijk gedaan. Je krijgt daar dan geen subsidie voor, maar als je deze zelf uitvoert en twee andere maatregelen treft, dan kun je je winst gaan uittellen.
  • Verlaagde btw: over de arbeidskosten over isolatiewerkzaamheden wordt een verlaagd btw-tarief verrekend door het isolatiebedrijf. Je betaalt maar 9 procent btw en dat wordt al op je eindfactuur vastgelegd. De materialen worden wel volledig belast.
  • Heb je extra geld op de bank staan die je niet gebruikt? Kies dan voor een slimme investering zoals zonnepanelen. Je verdient je geld al binnen 7 jaar terug! Bekijk hier de prijs van een zonnepaneel of de kosten van pv panelen.

Vergelijk offertes

Wil je ook je woning beter laten isoleren, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is onze vergelijkingstool een goed startpunt. Je kunt daarmee vrijblijvende offertes aanvragen voor een verscheidenheid aan isolatiewerkzaamheden en zo de eerste stap zetten richting jouw geïsoleerde woning.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat verschilt de totale prijs van isolatie per specialist aanzienlijk. Via onze website ontvang je direct een scherpe offerte binnen een werkdag.

Alles over het verlaagd btw-tarief van 21 naar 9%

Je woning verduurzamen is een slim idee, …

subsidie isolatie

Welke subsidies kan ik aanvragen voor isolatie in 2021?

De kosten voor het isoleren van een woning …

Geven gemeentes subsidie op het isoleren van je woning?

Je wilt je woning energiezuiniger maken, …

isolatie

Ontvang je subsidie bij het laten isoleren van je kruipruimte?

In een matig geïsoleerd huis zal veel warmte …

Vloerisolatie kopen: waar moet je op letten?

Je bent altijd op zoek naar nieuwe manieren …