Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
isolatie

De afgelopen winter heeft weer talloze heftige vorstperiodes gekend. Ons klimaat is aan het veranderen, en dat was duidelijk voelbaar zowel buitenshuis als binnenshuis. Buitenshuis liep je de hele winter met een dikke winterjas en sjaal rond, maar binnenshuis hebben veel mensen hun sjaal maar aan gehouden. De reden hiervan is heel duidelijk. Hoewel jouw thermostaat stond ingesteld op een gemiddelde temperatuur van 21,5 graden Celsius voelde het binnenshuis behoorlijk fris aan. De oorzaak van dat koude binnenklimaat is ook bij de meeste mensen wel bekend. Een woning die al wat ouder is, is niet altijd volledig geïsoleerd. Dit wil zeggen dat er veel opgewekte warmte verdwijnt door het raam wanneer dit bestaat uit enkel glas, door de gevel, vloeren en daken.

In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n € 1.900 besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. In een goed geïsoleerd huis woon je een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daardoor minder CO2 uit.

Waarom zou jij gaan isoleren

Op het moment dat de energie afrekening binnen komt schrikken de meeste mensen behoorlijk. Je maandelijkse voorschot aan jouw energiebedrijf is al redelijk hoog, maar toch blijft er aan het eind van het jaar nog een behoorlijk bedrag open staan. Zeker wanneer je een strenge winter hebt gehad heeft jouw cv ketel overuren moeten draaien om het binnenshuis nog enigszins warm te houden. Je elektriciteitsverbruik viel dan wellicht wel mee; je aardgasverbruik was behoorlijk hoog. Aardgas heeft jouw cv ketel nodig om je woning van warmte te voorzien. Een woning die efficiënt met opgewekte warmte omgaat is dan ook heel belangrijk om de kosten van jouw energie verbruik terug te dringen. Voor deze kwestie is er slechts één oplossing voor handen; je zal over moeten gaan tot woningisolatie. Dat is voor bijna niemand nieuws; de meeste woningbezitters hebben het isoleren van hun woning op de to-do-list staan. Toch blijft deze klus bij veel mensen liggen tot het volgend jaar, waarna het opnieuw wordt uitgesteld. Een goede reden te meer om eens te kijken naar de redenen waarom jij zou gaan isoleren.

Isoleren doe je voor het milieu

Jij isoleert je woning om meerdere redenen. Eén van die redenen is het feit dat jij zuinig bent op het milieu. Natuurlijk wil jij graag de CO2 uitstoot van jouw woning terug dringen. Daarvoor zal je minder moeten stoken, en dat doe je dus door je woning te isoleren. Houd jij van het milieu en wil je voorkomen dat de aarde verder opwarmt, dan isoleer je dus dit jaar nog jouw woning. Al was het alleen maar om de aarde een stukje beter door te geven aan onze kinderen.

Isoleren doe je voor je eigen portemonnee

Wanneer je het bovenstaande stukje hebt gelezen zou je denken dat je woning isoleren iets is voor filantropen. Niets is minder waar. De meeste woningeigenaren isoleren namelijk hun woning om er zelf beter van te worden. Een woning die goed geïsoleerd is gaat efficiënter met zijn gasverbruik om. De warmte blijft veel langer hangen binnenshuis en zal op den duur zelfs gaan circuleren waardoor jij veel minder hoeft te stoken om het binnenshuis behaaglijk warm te hebben. Door te isoleren begin je dan ook gelijk vanaf de volgende maand al met besparen op je energierekening. Jij kan informeren bij je energieleverancier hoeveel jij per maand minder zal kwijt zijn aan gas. Dit bedrag kan eventueel direct worden verrekend met je maandelijkse voorschot, waardoor je maandelijks minder aan je energiebedrijf hoeft te betalen. Dat is dus pure winst voor jou.

De kosten van isolatie heb je zo terugverdiend

Op het moment dat jij je woning laat isoleren zit daar altijd een bepaald kostenplaatje aan vast. Hoeveel isolatie kost is altijd afhankelijk van het type woning wat jij hebt, maar ook van de soort isolatie die je laat aanbrengen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een heel eenvoudige isolatie met gevelisolatie. Hiermee voorkom jij dat de warmte door je muur heen naar buiten ontsnapt, en tegelijk voorkom jij dat er kou van buitenaf naar binnen dringt. Deze vorm van isolatie kost voor een tussenwoning gemiddeld 800 euro. Jouw gasverbruik zal direct gaan dalen waardoor jij je investering van 800 euro terugverdient. De gemiddelde terugverdien periode is 6 jaar. Je betaalt per jaar gemiddeld 135 euro minder aan het energiebedrijf.

Investeer jij in een duurdere vorm van isolatie zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, dan is de terugverdienperiode ook gemiddeld 6 jaar. De kosten van de isolatie gedeeld door 6 is het bedrag wat jij jaarlijks bespaart op je energie rekening.

Kosten en besparingen

De infographics hierboven geven een eerste indruk van de kosten en besparingen van elke isolatiemaatregel. In de tabel hieronder staan alle cijfers op een rij: wat kost het isoleren, hoeveel subsidie krijg je en wat bespaar je in geld en in CO2-uitstoot? We zetten het naast elkaar voor een gemiddelde hoekwoning.

Maatregel Eénmalige kosten Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder (Rc-waarde 4) € 4.400 € 1.200 € 650 1.600 kilo
Isoleren onderkant vloer begane grond (Rc-waarde 3,5) € 1.500 € 320 € 210 500 kilo
Isoleren spouwmuren (Rc-waarde 1,7) € 2.400 € 500 € 650 1.500 kilo
Vervangen enkel glas door HR++ glas (U-waarde 1,2) € 3.700 € 850 € 380 1.000 kilo

Winst op de lange termijn

Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning. Op de korte termijn lijkt het dus duur, maar op de lange termijn is het vaak een goede besteding van je geld. Maar wat is goed? En hoe bereken je de voordelen op de lange termijn?

Om je daar bij te helpen heeft Milieu Centraal een methode ontwikkeld waarmee je de winst na 25 jaar kunt berekenen. Voor spouwmuurisolatie is de winst vergelijkbaar met een rente van 10 procent op je spaarrekening. Bij dakisolatie is dat 8 procent, bij vloerisolatie 7 procent en bij HR++ glas 6 procent. Vind maar eens een bank die zulke rentes betaalt!

Verdere bespaartips waar u hoogstwaarschijnlijk wat aan hebt als woningeigenaar:

Je omgeving heeft invloed op je gezondheid. Positief, maar ook negatief. Zoals luchtvervuiling, vocht en schadelijke stoffen in huis of stankoverlast. Veel milieurisico’s kun je gelukkig zelf verminderen.

  • Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
  • Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 180 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
  • Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  • Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  • Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
  • Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Offertes opvragen

Besparen met isolatie doe je op een paar manieren. Allereerst is daar uiteraard de uitgavenpost aan het isolatie-bedrijf. Jij betaalt uiteraard niet graag de hoofdprijs voor hun diensten. Daarom is het goed om offertes op te vragen bij het isolatiebedrijf. Dit doe je door één muisklik op onderstaande button. Jij vraagt direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot we 30 procent.

Lees ook: gevel reinigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws