Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie van je woning zorgt er dus voor dat de temperatuur op een prettig niveau kan worden gehouden en voorkomt hoge energiekosten. Isolatie heeft niet alleen met warmte of kou te maken; het kan er ook voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten een woning blijft.

Waarom nou een woning isoleren?

Wanneer een woning niet goed geïsoleerd is, kan dit een aantal nadelen met zich meebrengen:

  • onnodig hoge stookkosten;
  • minimaal wooncomfort;
  • slechte warmteregulatie (ruimtes zijn te warm zijn of juist niet warm te krijgen;
  • vocht in de woning;
  • schimmelvorming.

Dubbel glas

Naast dak- en vloerisolatie, is het ook mogelijk om ramen beter te isoleren met behulp van dubbele beglazing. In tegenstelling tot ruiten met enkel glas, bestaan ramen met dubbel glas uit twee glasplaten met daartussen een ruimte gevuld met stilstaande lucht of gas. Normaliter zijn ramen qua isolatie een zwakke plek in huis, omdat zij veel warmte doorlaten. Daarom is het ook van belang om de ramen goed te isoleren.

Bodemisolatie

In het geval dat er in een woning overlast is vanwege vochtproblemen, kan bodemisolatie een uitkomst bieden. Een van de mogelijkheden bij bodemisolatie is het aanbrengen van een laag isolatie op de bodem van de kruipruimte. Hiervoor zijn verschillende materialen geschikt. Een goede oplossing is het gebruik van zilverparels. Zo behouden ze ook in deze gevallen hun werking. Om bodemisolatie te kunnen toepassen moet de kruipruimte minimaal 30 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf het laagste punt van de vloer.

Dakisolatie

Wat dakisolatie zo belangrijk maakt, is het feit dat er door de stijgende lucht veel warmte verloren kan gaan via het dak van een woning. Is de zolderkamer als slaap- of werkkamer in gebruik? Dan kan dakisolatie ook een uitkomst bieden om de ruimte koeler te houden en deze ruimte dus een stuk leefbaarder te maken.

Dakisolatie is bij huizen met puntdaken of scheve daken op twee verschillende manieren aan te brengen: zowel aan de buiten- als de binnenkant van het dakbeschot. Bij een huis met een plat dak is het alleen mogelijk om isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen. Maar in beide gevallen wordt er door een beter geïsoleerd dak meer warmte binnenshuis gehouden, met als gevolg dat er aanzienlijk op energiekosten bespaard wordt natuurlijk.

Vloerisolatie

Een andere oplossing om te voorkomen dat er veel warmte via de vloer van een huis verloren gaat, is door middel van vloerisolatie. Woningen die een kruipruimte hebben van ten minste 50 centimeter komen in aanmerking voor vloerisolatie. Wanneer een woning wordt voorzien van vloerisolatie, wordt er doorgaans door middel van een spuitinstallatie een laag isolatie aangebracht in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer aan. Deze isolatielaag zorgt ervoor dat de warme lucht minder goed kan ontsnappen via de vloer.

Isolatie aan de binnenkant van je huis

Voor het isoleren van je woning zijn er niet alleen buitenshuis vele mogelijkheden. Isoleren kun je ook op verschillende eenvoudige manieren binnenshuis aanpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren, schuimhoesjes en gordijnen.

Spouwmuurisolatie

Voor het tegengaan van warmteverlies via de muren, is spouwmuurisolatie een uitermate geschikte oplossing. Woningen die zijn gebouwd vanaf 1920/1930 bezitten vaak over een spouwmuur. Een spouwmuur houdt in dat er een ruimte is vrijgehouden tussen de buitenmuur en de binnenmuur van het huis: de zogenaamde spouw. Door de ruimte tussen de twee muren op te vullen met hoogwaardig isolatiemateriaal kan er aanzienlijk minder warmte ontsnappen door de muren. Ook zorgt het isoleren van de spouw ervoor dat vocht niet meer kan binnentreden.

Voor het isoleren van de spouw zijn verschillende materialen geschikt. Bij woningen met een brede spouw wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenaamde glaswol vlokken. Om de glaswol vlokken in de spouw te krijgen, worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord zodat de glaswol vlokken via een installatie in de spouw gespoten kunnen worden. Wanneer de gehele spouw is voorzien van glaswol, worden de gaatjes in de voegen weer netjes gedicht.

Leidingen isoleren

Een ietwat grotere maatregel is het isoleren van de leidingen in huis0 door middel van schuimhoesjes. Door leidingen te omhullen met een schuimhoesje, koelt het water wat er doorheen stroomt minder snel af en gaat er dus minder energie verloren.

Door je huis goed te laten isoleren kun je deze nadelen zoveel mogelijk beperken of voorkomen.

Naast meer wooncomfort, kan isolatie er ook voor zorgen dat er op de energierekening wordt bespaard. Door betere isolatie blijft warme lucht in de winter beter binnenshuis, waardoor er minder energie nodig is om de woning warm en comfortabel te houden. In de zomer heeft het als voordeel dat juist de koele lucht beter binnen gehouden wordt. Er ontstaat zo een comfortabel klimaat waardoor een airco doorgaans niet nodig zal zijn.

Daarnaast zorgt goede isolatie er ook voor dat vocht van buitenaf nauwelijks het huis nog kan binnendringen. Zo worden vochtplekken en schimmelvorming voorkomen. Ook zorgt isolatie voor een betere geluidsdichtheid van de woning.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws