Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Miljoenen woningeigenaren kunnen zoveel meer winst behalen op het isoleren van hun huis dan ze weten. Er kan heel veel winst worden gemaakt op je rekening met een lager gebruik van gas en elektra. Daar komen ook nog eens de positieve gevolgen voor het klimaat bij kijken. In 2021 weten we allemaal dat ons aarde er niet op vooruit aan het gaan is wat betreft het milieu. Goede isolatie vermindert het gebruik van fossiel aardgas, waarmee negen op de tien huishoudens de woning nog gul opporren.

Het totale verlies van warmte in huis verschilt uiteraard per woning. Hoe ouder, hoe meer warmteverlies. Historische panden hebben dikwijls nog enkel glas. Dat ruiten en puien in oude huizen er nog inzitten, is geen onwil of geldgebrek van bewoners. De kozijnen van deuren en ramen zijn daar relatief fragiel.

Er bestaat natuurlijk wel een oplossing. Het is prijzig en zeker een investering, waardoor je misschien gelijk gaat twijfelen. Subsidie is er niet voor raamfolie. Maar als een aannemer of raamspecialist de folie keurig aanbrengt, dan scheelt het wel enorm in het energiegebruik.

Advies

Ook wordt er aan bewoners van monumenten met flinterdun enkel glas geadviseerd om folie te overwegen. Verder kun je ook de gordijnen vervangen voor een wat dikker materiaal, of gewoon de kieren dichtgooien. Bij glas-in-lood zijn voorzetramen een optie, aan één kant of zowel binnen als buiten. Die zie je helaas wel duidelijk zitten. Hier is ook een alternatief voor: folie plakken.

Er is ook weer een nieuwe ontwikkeling op het gebied van isolatieglas. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met triple glas en slechts 6mm. Door deze nieuw vacuümglas, met een ruit van twee glasplaten waartussen alle lucht is weggezogen, past het glas vaak wel in eeuwen oude ramen.

Maar weer, de kosten hiervoor zijn zeker niet goedkoop, maar het is het wel waard. Experts hebben zelfs laten weten dat vacuümglas wel bijna drie keer zo goed als HR++-glas is. Er zijn al best grote slagen met de plaatsing van HR++-glas of triple glas. Voor beide moderne, goed isolerende glastypen is subsidie bij het Rijk te krijgen. Mits, en dat is wel belangrijk, de bewoner nog een tweede isolerende maatregel neemt. Wie alleen de ramen vervangt komt in een wat ouder huis meestal uit bij HR++. Zoals ik al zei, triple glas isoleert wel nog beter, maar dan moet je ook de kozijnen vervangen omdat het glas te dik is voor bestaande kozijnen.

Ondanks subsidies vergt het plaatsen van nieuw glas nog steeds investeringen; gemiddeld enkele honderden euro’s per raam. Wie hiervoor wil sparen of wil wachten op de aanstaande verbouwingen hoeft niet te wachten. Naast raamfolie is er ook kozijnfolie. Bewoners kunnen dit eenvoudig zelf plaatsen. Maar raak niet al te moedig door na het plakken van die folie over te gaan tot het raamfolie. Dat licht niet meer in jouw handen en hier zijn echte professionals voor nodig.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Extra subsidie voor isolatie bevingsgebied

maart 25, 2024

Ben je een huiseigenaar in het bevingsgebied van Groningen en Noord-Drenthe? Goed

Nieuwe update ISDE-budget

maart 19, 2024

De subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen zijn in volle gang. Zo is

Stand van zaken ISDE budget 2024 (maart)

maart 8, 2024

In maart is de subsidiepot geüpdatet tot en met eind januari Ben