Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
subsidie isolatie

Exterieur niet winddicht

Elke bouw moet aan de buitenkant van een huis beschermd worden tegen regen en wind. Niemand wil natuurlijk een lekkend dak. Ook winddichtheid is belangrijk, anders blaast koude lucht door je isolatie en veroorzaakt warmteverlies, waar niemand op staat te wachten. Ook wil je dat je dak ademhaaltVocht in je isolatielaag kan hierdoor evaporeren. De koude lucht moet buiten blijven, de warmte binnen. Isoleer de buitenzijde daarom dampopen en winddicht.

Niet genoeg isolatie

Te veel isoleren bestaat niet. Juist op een plek waar de isolatielaag te dun is of schort, en er daardoor een luchtlaag ontstaat, is de kans op vochtproblemen groter. De criteria rondom isolatiedikte worden steeds strenger.

Ruimte houden voor ventilatie

De eerste grote fout is direct ook een misverstand. Veel mensen denken dat het noodzakelijk is om ruimte te houden tussen isolatie en het onderdak voor ventilatie. Maar het is juist de bedoeling dat de buitenlucht zoveel mogelijk buiten wordt gehouden. Buitenlucht is zoals je weet koud en vochtig. Als deze lucht gaat samenhangen met de constructie, wordt de kans op condensatie groter. Dat kan hele nare vochtproblemen met zich meebrengen en dat wil je natuurlijk vermijden.

Isolatie te hard aanduwen

Bovenmatig samendrukken van zacht isolatiemateriaal brengt warmteverlies als gevolg. Isolatiemateriaal werkt juist zo goed door de lucht die erin gevangen zit. Wanneer je alle lucht eruit drukt, vergezelt isolatiemateriaal warmte/kou in plaats van te isoleren. Dat wil je niet.

Binnenzijde niet lucht- of dampdicht

Door druk en temperatuurverschillen ontstaan er luchtstromen. Wanneer warme binnen lucht door je isolatie siepelt en rondgaat door en tussen je isolatie, verlies je een groot stuk rendement. Bovendien condenseert warme en vochtige lucht op het moment dat het in contact komt met koudere isolatiemateriaal, met vochtproblemen of schimmels tot gevolg. Je kan dit oplossen door:

  • Lucht en dampdichte folie aan te brengen.
  • Alle naden af te plakken met buigzame tape.
  • Openingen af te kitten of op te vullen met Purschuim.
  • Voldoende ventilatie te voorzien. De vochtige lucht moet ergens naartoe.

Luchtspouw tussen het dak en de isolatie

Vroeger verwerkte mensen soms een luchtspouw tussen de isolatie en het dak als vorm van ventilatie. Het enige wat je hierdoor bereikt is dat je rendement verliest door convectie en luchtstroming. Het is dus beter om geen luchtspouw toe te passen en de ruimte tussen je buitenmuren en je dak volledig op te vullen met isolatiemateriaal. Bij het aanbrengen van dakisolatie is het beter om ruimte tussen het onderdak en dampscherm volledig op te vullen met isolatiemateriaal. Dit is zowel thermisch als akoestisch de beste oplossing, en geeft een optimale besparing op de stookkosten.

Niet naadloos aanbrengen van de dakisolatie

Dakisolatie en het dampscherm moeten naadloos worden aangebracht. Vooral een dak krijgt veel te maken met vocht. Warmte stijgt en neemt het leeftocht mee naar het hoogste punt.
Een dakisolatie die niet naadloos is aangebracht vertoont koelere plekken. Vocht condenseert op de koudste plekken en zal hier voor vochtproblemen zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat jouw dak naadloos geïsoleerd is.

Slecht of geen advies

Zelf isoleren is en blijft, ondanks de bovenstaande tips, een uitdagende klus. Vraag daarom advies van een ervaren vakman. Je isoleert ten slotte maar één keer.

Verkeerde materiaalkeuze

  • Plaats het juiste materiaal op de juiste plaats. Zachter isolatiemateriaal laat zich makkelijker plaatsen in een houten frame. Harde isolatieplaten zijn perfect voor vlakke ondergronden.
  • Kies voor isolatie met een betere dampdichtheid in ruimtes met warme, vochtige lucht.
  • Denk na over brandveilige isolatie, bijvoorbeeld boven technische ruimtes.
  • Houd rekening met de akoestische prestaties van het materiaal wanneer je storende geluiden wil buitensluiten.
  • Ga na of het materiaal milieuvriendelijkheid of duurzaam is op lange termijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Extra subsidie voor isolatie bevingsgebied

maart 25, 2024

Ben je een huiseigenaar in het bevingsgebied van Groningen en Noord-Drenthe? Goed

Nieuwe update ISDE-budget

maart 19, 2024

De subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen zijn in volle gang. Zo is

Stand van zaken ISDE budget 2024 (maart)

maart 8, 2024

In maart is de subsidiepot geüpdatet tot en met eind januari Ben