Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek, kunnen we nu een kijkje nemen zonder door de muur heen te breken! Dit is een goede ontwikkeling die niet alleen superhandig is, maar ook helpt bij het beschermen van vleermuizen. In dit artikel lees je meer over deze ontwikkeling!
Waarom vleermuisonderzoek?
Het is tegenwoordig niet meer zo makkelijk om je spouwmuur te laten isoleren. Het is verplicht om van tevoren een onderzoek uit te laten voeren waarin er wordt gecontroleerd of er vleermuizen in de spouwmuur zitten. Dit komt omdat het een beschermd diersoort is. De werkzaamheden werden enorm vertraagd, omdat er een endoscopisch onderzoek moest plaatsvinden. Met zo’n onderzoek gaat de specialist met een camera in de spouwmuur en controleert zo op vleermuizen. Maar nu is er een veel makkelijkere en snellere manier om de controle uit te voeren. Namelijk het DNA-vleermuisonderzoek.
Hoe werkt het?
Stel je voor dat vleermuizen in jouw spouwmuren leven. Wanneer ze bewegen, laten ze kleine stukjes DNA achter in hun omgeving. Dit kunnen bijvoorbeeld haren, huidcellen of uitwerpselen zijn. Met de DNA-technologie kunnen wetenschappers deze sporen oppikken en identificeren, zelfs als de vleermuizen zelf verstopt zitten waar je ze niet kunt zien. DNA-vleermuisonderzoek is snel, efficiënt, betrouwbaar, objectief en relatief goedkoop. Dit betekent dat je binnen een mum van tijd kunt weten of er vleermuizen in je spouwmuren wonen.
De experts verzamelen monsters uit je spouwmuren, vaak door een klein stukje materiaal te nemen zonder de structuur van je huis te beschadigen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd, waar wetenschappers ze onderzoeken op vleermuis-DNA. Het mooie van een DNA-onderzoek is dat het het hele jaar door kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot een bepaald seizoen om te ontdekken of vleermuizen je huis delen.
Vleermuizen, wat nu?
Wanneer er vleermuizen in jouw spouwmuur leven, mag je deze niet zomaar isoleren. Via de Wet natuurbescherming is het verboden om hun verblijfplaats af te nemen of ze te doden. Het is niet schadelijk voor je woning om de beestjes te laten zitten, ze knagen namelijk nergens aan en eten alleen insecten. Wél is het vervelend als je jouw spouwmuur wilt laten isoleren. Vleermuizen verblijven vaak op plekken in je woning tussen april en juli. Ook in de winter is er kans dat er vleermuizen in je spouwmuur zitten, maar deze kans is een stuk kleiner buiten de periode van april tot juli. Mochten er vleermuizen in je spouwmuur zitten, dan kun je het beste in de winterperiode een nieuwe check laten uitvoeren.
Geen vleermuizen, wel isoleren?
Wil je je woning laten isoleren? Goede keuze! Dit zijn de voordelen van het isoleren van je woning.
- Geld besparen. Door middel van isolatie kun je een hoop geld besparen op de energierekening. Dit kan oplopen tot wel honderden euro’s per jaar.
- Ook goed voor de zomer. In de winter houdt het de kou buiten en in de zomer houdt het de warmte buiten. Een win-win situatie voor het hele jaar!
- Subsidie. Er is subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van isolatie. Zo kun je een hoop geld besparen. Je kunt voor wel twee maatregelen de subsidie ontvangen.
- Vergelijk offertes. Door offertes te vergelijken kun je tot wel 30% besparen op de totale kosten. Naast de subsidie kun je dus nóg meer geld besparen. Vergelijk gratis offertes van vakspecialisten bij jou uit de buurt!