Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
isolatie

In een matig geïsoleerd huis zal veel warmte via de kruipruimte uit je woning weg stromen, terwijl koude luchtstromen via je de kruipruimte juist je woning in komen. De manier om dit te voorkomen is door het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderkant van je vloer. Het kan echter zo zijn dat je kruipruimte te laag is om isolatiemateriaal aan te kunnen brengen aan de onderkant van je vloer. Dan is de kruipruimte isolatie oftewel de bodemisolatie een goede optie.

Hoe doe je de kruipruimte isoleren?

De isolatie van je kruipruimte kan op drie manieren plaatsvinden: door middel van EPS korrels/parels, EPS chips, schuimbeton, schelpen en spray. Welke vorm je gebruikt, is afhankelijk van de omvang en vochtigheid van zowel je vloer als je kruipruimte. De verschillende isolatiematerialen verschillen van elkaar in isolatiewaarde en vochtbestendigheid.

EPS korrels of parels als isolatiemateriaal

Bij een lage kruipruimte van minimaal veertig centimeter hoog of bij een vochtige kruipruimte is het raadzaam om de ruimte met EPS korrels of parels te isoleren. Deze parels zorgen ervoor dat geen optrekkend vocht in je huis doordringt. De luchtvochtigheid in je woonkamer wordt nu minder en dit leidt op zijn beurt tot lagere stookkosten, omdat de lucht aangenamer aanvoelt. Tevens zullen muffe geuren en schimmels door deze isolatievorm minder worden, wat je leefklimaat ook verbetert. Ook kun je Biofoam korrels gebruiken, die dezelfde werking hebben als de EPS parels of korrels. Biofoam is echter gemaakt van plantaardige grondstoffen en zijn dus milieuvriendelijker dan EPS, wat van fossiele grondstoffen is gemaakt.

EPS Chips voor een waterige kruipruimte

EPS Chips zijn schuimkussentjes met een aantal isolerende eigenschappen. De schuimkussentjes bevatten lucht, waardoor ze ideaal zijn om in een kruipruimte te gebruiken waar een laagje water op de bodem staan. Lucht blijft immers drijven. Tevens nemen de EPS Chips geen vocht uit deze laag water op, waardoor ze niet aangetast raken. Als laatste kaatsen EPS Chips de warmte van je vloer terug de woning in, waardoor er minder energieverlies optreedt.

Vloer isoleren met behulp van schuimbeton

Dit kan alleen bij de hogere kruipruimtes. Bij deze manier van isoleren wordt een vloer van schuimbeton geplaatst. De originele bodem van de kruipruimte wordt afgedekt met isolatiefolie, waarna hierop de schuimbeton vloer gestort wordt. Op het schuimbeton wordt nog een dekvloer gestort.

Wat zijn de prijzen van bodemisolatie?

Het isoleren van je kruipruimte heeft een aanzienlijk prijskaartje aan zich vastzitten, maar is goedkoper dan het aanbrengen van vloerisolatie. Uitgaande van een eengezinswoning moet je bij de kruipruimte isolatie denken aan een klus van circa €1500. De prijs is afhankelijk van de grootte van de oppervlakte dat geïsoleerd moet worden en het materiaal dat gebruikt wordt. Deze flinke investering verdien je echter binnen tien jaar terug, doordat je jaarlijks flink bespaart op je energiekosten.

Landelijke subsidie voor het laten isoleren van je kruipruimte

Dankzij de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis krijg je tussen de twintig en dertig procent terug van je totaalkosten met een maximumbedrag tussen de €10.000 en €15.000 bij kruipruimte isolatie. Je krijgt deze subsidie, omdat het isoleren van je kruipruimte een energiebesparende maatregel betreft. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De randvoorwaarde is dat je de isolatie van je kruipruimte tegelijkertijd uitvoert met een andere isolatiemaatregel, zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie, door een erkend bedrijf. Van deze maatregelen kun je bewijs produceren. De isolatiemaatregelen vinden daarnaast plaats binnen de thermische schil en voldoen aan de minimale isolatiewaarden en oppervlakte-eisen.

Verlaagd btw-tarief op isolatiewerkzaamheden

Je kunt ook kosten besparen op de arbeidskosten, want je kunt met de isolatiewerkzaamheden aan je kruipruimte ook in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 9 in plaats van 21 procent. Van deze verlaging mag je gebruikmaken, wanneer je isolatiewerkzaamheden verricht aan een huis van twee jaar of ouder. Het lage btw-tarief geldt ook alleen op de arbeidskosten voor deze isolatiewerkzaamheden. Voor de kosten van het isolatiemateriaal betaal je de normale 21 procent btw.

Gemeentelijke subsidies kijk je na op Energie Subsidiewijzer

Op de Energie Subsidiewijzer kun je hiernaast ook nog per gemeente kijken of je recht hebt op een subsidieregeling bij het isoleren van je kruipruimte. Vul de regio in waar je woont en met welke isolatieklus je te maken hebt en de online vergelijker zoekt subsidies bij jou in de buurt die van toepassing zouden kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws