Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In de winters kan het al snel koud worden binnenshuis. Je zet de verwarming aan, maar er lijkt meer warmte weg te gaan dan er daadwerkelijk blijft hangen. De stookkosten lopen hierdoor hoog op en je weet niet meer waar je aan moet beginnen. Er zijn echter verschillende manieren om jouw huis te isoleren, waardoor de warmte niet meer kan ontsnappen en de verwarming weer een tandje lager kan worden gezet. Doordat er zoveel verschillende methoden zijn, zijn er ook veel isolatieprijzen terug te vinden. Je moet daarom altijd op zoek gaan naar de meest efficiënte manier van isoleren, welke geheel aan jouw budget aangepast is. Met behulp van onderstaande informatie weet je wat je kunt verwachten.

Isolatieprijzen afhankelijk van de locatie

De isolatieprijzen verschillen per methode. Uiteindelijk kun je ervan uit gaan dat er altijd een bepaalde prijs per vierkante meter wordt gehanteerd, ongeacht de materialen en de werkzaamheden die de bedrijven uitvoeren. Het is daarom altijd goed om te bekijken wat je kwijt gaat zijn. Isoleren kan op verschillende plaatsen:

  • Daken
  • Vloeren
  • Spouwmuren
  • Gevels
  • Ramen

De materialen meenemen in jouw keuze

De isolatieprijzen verschillen per gedeelte van de woning die je wilt gaan aanpakken. Dakisolatie is over het algemeen duurder. Hiervoor wordt namelijk een groot oppervlakte gebruikt en kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Daarbij wordt er voornamelijk gekeken naar de verschillende isolatiematerialen. De materialen kun je apart aanschaffen om er zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Je hebt namelijk niet altijd een bedrijf in te schakelen om de werkzaamheden uit te voeren. Hiermee kun je jezelf al snel veel kosten besparen. Een groot deel van de totaalkosten wordt namelijk ook bepaald door de arbeidskosten. Uiteindelijk bespaar je hier enkele honderden euro’s mee per keer.

Gemiddelde prijs per vierkante meter

Onderstaande tabel geeft enkele isolatieprijzen weer. Zo zie je gelijk op welke bedragen je kunt rekenen. De prijzen zijn gebaseerd op een isolatiedikte van 60 millimeter.

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m2
Steenwol4,47 euro
PIR11,77 euro
XPS9,53 euro
EPS5,02 euro
Glaswol1,75 euro
Minerale wol3,57 euro

Rekening houden met vocht in de kruipruimte

Zoals je kunt zien is het isoleren met glaswol de meest goedkope oplossing. De isolatieprijzen liggen per vierkante meter namelijk op minder dan 2 euro. Daarbij is glaswol niet overal bij toe te passen. Zo moet je bij vloerisolatie opletten op welke plaats het moet komen, zodat vocht geen rol kan gaan spelen. Soms kun je beter voor PIR gaan. Het isoleren van een vloer gaat hierdoor tussen de 5 en 30 euro per vierkante meter kosten. Houd daarom altijd rekening met het vocht in de kruipruimte, zodat deze buiten gehouden kan worden en er geen schimmelvorming of het aantasten van meubelstukken plaats kan vinden.

Hoge kosten bij dakisolatie

Bij dakisolatie worden de isolatieprijzen niet alleen beïnvloed door de materialen die je kiest, maar ook het soort dak en de manier waarop het bevestigd wordt. Een puntdak brengt automatisch andere kosten met zich mee dan bijvoorbeeld een plat dak. Ook heb je andere kosten wanneer je vanuit de binnenzijde gaat isoleren dan bij bijvoorbeeld de buitenzijde. Bij de binnenzijde wordt meestal gekozen voor glaswol of steenwol. Dit brengt kosten tussen de 6 en 15 euro per vierkante meter met zich mee. Voor alleen een dak van 100 vierkante meter heb je dus al tussen de 1000 en 2500 euro aan isolatiematerialen nodig inclusief de afwerkingslagen. In combinatie met een bouwbedrijf kan het daarom oplopen tot veel meer. Bij een plat dak zijn de kosten tussen de 1500 en 3500 euro.

De voordelen van isoleren

Naast de isolatieprijzen moet je ook bekijken wat de voordelen van isoleren kunnen zijn. Zo heb je een aantal voordelen waarvan je direct kunt gaan genieten:

  • Veel comfort
  • Minder warmteverlies
  • Profiteren van subsidies
  • Een terugverdientijd

Je gaat merken dat jouw huis warmer blijft. Je hoeft de verwarming minder hard aan te zetten om een aangename temperatuur te verkrijgen. Daarbij heb je direct minder warmteverlies. Je gaat hierdoor veel kosten besparen op jouw energie. Hierdoor verdien je jouw investering weer terug aan de hand van jouw energierekening.

Vind de beste isolatiematerialen

Wil je zelf jouw eigen huis gaan isoleren of weten welke bedrijven de werkzaamheden voor je uit kunnen voeren? Vraag dan de isolatieprijzen op voor jouw woning en begin met het maken van een vergelijking. De vergelijking van de offertes kan ervoor zorgen dat je altijd goedkoop uit bent en kunt zien of het uit handen geven van de werkzaamheden binnen jouw budget past. De prijsopgaven kunnen te allen tijde aan jouw wensen aangepast worden, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Hoe sneller je alles voor jezelf op een rijtje hebt, hoe sneller je de werkzaamheden uit kunt gaan voeren en kunt gaan genieten. De energiebesparing die je ermee kunt doen weegt zwaarder dan de investering die je moet maken om het voor elkaar te kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Extra subsidie voor isolatie bevingsgebied

maart 25, 2024

Ben je een huiseigenaar in het bevingsgebied van Groningen en Noord-Drenthe? Goed

Nieuwe update ISDE-budget

maart 19, 2024

De subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen zijn in volle gang. Zo is

Stand van zaken ISDE budget 2024 (maart)

maart 8, 2024

In maart is de subsidiepot geüpdatet tot en met eind januari Ben