Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurvervuiling laten zitten

Eén van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is om de spouwmuurvervuiling te laten zitten. Deze soort vervuiling kan optreden tijdens de bouw van het huis en in de volgende jaren. Voorbeelden van spouwmuurvervuiling zijn cementblokken, zand, ander vuil en schimmels.

Vervuiling van de spouwmuur heeft vervelende gevolgen voor de spouwmuurisolatie. Er kunnen bijvoorbeeld koudebruggen zijn, plaatsen waar geen isolatiemateriaal aanwezig is, of plaatsen waar het isolatiemateriaal niet aan de muur kan hechten. Daarnaast kunnen er ook vochtproblemen optreden. Al met al zul je niet de beste isolatiewaarde kunnen bereiken.

Verkeerde isolatiemateriaal gebruiken

Er zijn veel soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie zoals PUR, glaswol of piepschuim spouwmuurdeeltjes. De keuze voor het beste materiaal is afhankelijk van de omgeving. In een smalle spouw is het bijvoorbeeld verstandig om een ​​materiaal te kiezen met een zeer goede isolatiewaarde, omdat de benodigde laagdikte klein is. Bij een bredere spouw kun je kiezen voor een dikkere laag isolatiemateriaal om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het kiezen van het verkeerde isolatiemateriaal. Ook PUR-materialen kunnen problemen geven bij spouwmuurisolatie. Dit materiaal geeft bij gebruik een onaangename geur af en er komen ook giftige stoffen vrij. Bovendien, wanneer de spouw verbonden is met de binnenkant van het huis, kun je deze geur blijven ruiken. In dit geval is PUR niet de juiste keuze als isolatiemateriaal. Laat je dus altijd inlichten door een specialist!

Gebrekkige voorbereiding, geen vakman ingehuurd

Voordat de expert begint met het vullen van de spouwmuur met isolatiemateriaal, is het belangrijk dat hij een grondige inspectie uitvoert. Maak vervolgens op basis van de onderzoeksresultaten een plan om de spouwmuurisolatie goed aan te brengen.

Wat nemen experts in overweging? Ze maken zich zorgen over zaken als de ligging van de woning, de staat van de spouw, de muren en voegen en de dikte van de spouw. Deze punten zijn erg belangrijk bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Als jouw buitenmuren bijvoorbeeld vaak flink met regen in contact komen, is steenwol geen geschikt materiaal. De specialist houdt ook rekening met jouw budget. Als deze voorbereidingen niet op de juiste manier worden uitgevoerd, is de kans groot dat de spouw wordt gevuld met ongeschikte isolatiematerialen. Hierdoor kan je niet optimaal isoleren en kan de spouwisolatie snel verslechteren.

Geen endoscopisch onderzoek uitgevoerd

Voordat de professional de spouw vult met isolatiemateriaal, moet hij altijd een endoscopie uitvoeren. Tijdens dit onderzoek heeft hij een kleine camera in de gevel gestoken, waarmee hij de binnenkant van de spouw kon observeren. Dit is een belangrijke stap omdat de spouw volledig moet worden geleegd om de isolatie goed te laten werken. Er kunnen bijvoorbeeld cementkorrels of ander vuil in de holte zitten. Als deze niet worden verwijderd voordat het isolatiemateriaal wordt geïnjecteerd, zal het isolatiemateriaal niet goed werken en een koudebrug vormen. Dit zijn plaatsen zonder isolatie. Heb je spouwmuurisolatie aangebracht? Voer altijd endoscopie uit. Alleen zo kun je bepalen hoe de binnenkant van de spouw eruitziet en of je de spouw eerst moet schoonmaken.

Te krappe spouw isoleren zonder extra nazicht

In sommige oude huizen zit een spouw, maar deze is niet geïsoleerd. Meestal zijn dat huizen die vóór de jaren 80 zijn gebouwd. Zelfs als de holtes erg smal zijn, kunnen de wanden van deze holtes na-geïsoleerd worden. Dan is het belangrijk om extra controles uit te voeren. Bij een spouwbreedte kleiner dan vijf centimeter is de kans op mortelbruggen of andere plaatselijke krimp groter. Isolatiematerialen kunnen deze plaatsen niet bereiken, waardoor het risico bestaat op koudebruggen en vochtindringing. Oplossing? Voor spouwmuurisolatie is endoscopie nodig om de breedte van de spouw en het uiterlijk van de binnenkant te zien. Is er een smalle holte? Dan is een aanvullende inspectie nodig zodat de vakman precies weet hoe de binnenkant van de spouw eruitziet. Indien nodig voert hij eerst spouwmuurreiniging uit.

Geen aandacht voor ventilatie en vocht

Een van de nadelen van spouwmuurisolatie is dat de natuurlijke ventilatie van je woning verminderd wordt. Bij spouwmuurisolatie zijn er minder kiertjes en spleetjes in de muren waardoor ventilatie plaats kan vinden. Als er minder warmte naar buiten kan ontsnappen, komt er natuurlijk ook minder frisse lucht naar binnen. Ventilatie is belangrijk om een hoge luchtvochtigheid in je woning te voorkomen. Een te hoge luchtvochtigheid kan vochtproblemen en schimmelplekken met zich meebrengen.

De oplossing? Als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen, moet je je woning op andere manieren voldoende ventileren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van kiepramen, ventilatieroosters in de kozijnen of een ventilatiesysteem. Ook moet je kruipruimte goed geventileerd worden met behulp van ventilatiekokers.

Geen offertes aanvragen

Door niet genoeg offertes op te vragen heb je geen goed beeld van de exacte kosten voor jouw klus. Vraag via onderstaande button offertes op bij vakspecialisten in jouw regio. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 30% op de kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws