Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen gaan over op vloerverwarming in huis. Met een vloerverwarming kun je zowel verwarmen als afkoelen, waardoor je altijd een comfortabele temperatuur in huis hebt. Een vloerverwarming aanschaffen, is niet goedkoop en daardoor rijst bij veel mensen de vraag of er subsidie aangevraagd kan worden bij de installatie van vloerverwarming. Op die vraag zal dit artikel een antwoord proberen te geven.

Waarom kiezen voor een vloerverwarming?

Het grote voordeel van een vloerverwarming is dat er een aangename temperatuur gerealiseerd kan worden in je woning zonder al te hoge stookkosten. Het systeem werkt namelijk bij een lage temperatuur van het water. Hierdoor heeft een vloerverwarming minder energie nodig dan radiatoren. De vloerverwarming werkt middels stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder je vloer. Deze worden op gelijke afstand van elkaar geplaatst, waardoor je ook een gelijkmatige warmteverdeling hebt vanaf je vloer. Dit leidt tot een sneller gevoel van comfort en een lagere temperatuur van de thermostaat. Ofschoon de aanschaf van vloerverwarming duurder is, is het rendement beter waardoor je de aanschafprijs op den duur terug verdient.

Typen vloerverwarmingen

Er zijn meerdere soorten vloerverwarmingen, zoals de vloerverwarming met nat systeem, droog systeem, elektrisch systeem en op basis van frezen. Hieronder zullen de types kort beschreven worden.

Natte vloerverwarming

De vloerverwarming met nat systeem, beter bekend als de vloerverwarming in de chape, is de meest voorkomende vloerverwarming. Bij dit type verwarming worden de verwarmingsbuizen direct onder de dekvloer geplaatst, waarbij eerst een isolatielaag wordt aangebracht. Door de hoge opbouwhoogte kan een nat systeem alleen toegepast worden in nieuwbouw woningen en renovatieprojecten waar er rekening gehouden kan worden met de hoge inbouwhoogte. De buizen verwarmen de chape. Daarom moet de chape voorzien worden van een wapeningsnet om barsten te vermijden.

Droge vloerverwarming

Bij dit type vloerverwarming liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten. Deze doen dan dienst als warmtegeleider. De inbouwhoogte is kleiner dan bij een nat systeem, waardoor je de droge systemen vooral vindt bij renovatieprojecten met een geringe vloeropbouw en woningen met een houtskeletbouw.

Elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming wordt meer gebruikt als bijverwarming, dus voor in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden, zoals een  badkamer of hobbykamer. Er zijn drie subcategorieën elektrische verwarmingen: verwarming op basis van matten, elektrische kabels of elektrische foliesystemen. Voordelen van dit systeem zijn de lage installatiekosten, het ontbreken van dure voorzieningen en de makkelijke installatie.

Frezen in bestaande vloer

Vloerverwarming kun je ook in een bestaande vloer aanbrengen middels frezen. In de chape die er al ligt, zullen sleuven dan aangebracht worden waarin de verwarmingsbuizen geplaatst worden. De buizen liggen dus wel dicht op de vloerafwerking, waardoor de vloer snel warm wordt en warmteverlies ingeperkt wordt.

Wat kost vloerverwarming?

Kies je voor een vloerverwarming met nat systeem, dan betaal je over het algemeen rond de vijftig euro per vierkante meter.  De prijs wordt wel bepaald door de manier, waarop de buizen in de grond bevestigd worden. Vloerverwarming met een droog systeem kost je gemiddeld twintig procent meer dan een nat systeem. Vloerverwarming met frezen kost je ongeveer veertig euro per vierkante meter. De kostprijs van elektrische vloerverwarming is eveneens afhankelijk van het aantal vierkante meters. Voor een setje van vijf vierkante meter betaal je circa €275 á €325.

Helpt de overheid je bij de aanschaf van vloerverwarming?

Voor het plaatsen van vloerverwarming in je woning, is er anno 2021 geen subsidie mogelijk. Je kunt dus geen subsidie krijgen voor het plaatsen van de verwarmingselementen an sich. Hier kan een kanttekening echter bij geplaatst worden. Er kan namelijk wel subsidie aangevraagd worden voor de dingen, die je vloerverwarming aandrijven zoals zonneboilers, bepaalde cv-ketels en warmtepompen. Deze installaties voorzien je vloerverwarming van warm water. Zo kun je alsnog geld besparen op je vloerverwarming.

Geld besparen

Je kunt natuurlijk ook op andere manieren naast een subsidie geld besparen bij de installatie van je vloerverwarming. Aangezien je deze door een professioneel bedrijf moet laten installeren, is het raadzaam offertes aan te vragen bij installatiebedrijven en deze op basis van prijs en kwaliteit te vergelijken. Vergelijken loont en kan je tientallen euro’s besparen. Kies je daarbij ook nog eens voor een lokale installateur, dan hoef je vaak ook nog eens nauwelijks of geen voorrijkosten te betalen. Een vloerverwarming zelf is daarentegen zo energiezuinig in verbruik dat je de hoge investeringskosten ook nog eens zo terug hebt verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws