Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tips om zelf de onderkanten van jouw vloer te isoleren

  1. Kies voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,3. Heb je vloerverwarming, ga dan voor Rd 5. De Rd-waarde vind je op de verpakking.
  2. Zorg voor goede ventilatie in de kruipruimte: in de buitenmuren moeten ventilatiegaten zitten.
  3. De kosten zitten vooral in het materiaal dat je moet kopen. Reken goed uit hoeveel je nodig hebt en vraag of je ongeopende verpakkingen terug mag brengen.
  4. Lees de handleiding bij de verpakking goed en neem contact op met de fabrikant of een bouwtechnisch adviseur als je vragen hebt over de uitvoering. Bij de bouwmarkt vind je gratis kluswijzers over isoleren.
  5. Controleer van tevoren of de kruipruimte hoog genoeg is om in te werken: 35 centimeter is minimaal, vanaf 50 centimeter werkt het prettiger.

Inhoud van deze subsidiegids

Betonnen vloer

Heb je een betonnen vloer met een vlakke bodem? Bevestig dan de isolatieplaat op de vloer met plaknagels. Je kunt ook lijm gebruiken, maar deze is moeilijk te verwijderen en recyclen wordt lastig. Is jouw betonvloer ongelijk? Dan moet je speciale pinnen en pluggen in de gaten in de vloer zetten. Als je geen andere keuze hebt dan lijm te gebruiken, kies dan voor lijm op waterbasis in plaats van oplosmiddel. Dit zal ook geen schadelijke rook afgeven.

De isolatie van de betonnen vloer aan de onderkant bespaart wel energie, maar verwarmt de voeten niet. Steen geleidt warmte beter dan hout, waardoor het meer warmte aan de voeten kan onttrekken. Isolatiepads en kunststof hardschuimplaten zijn licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te hanteren. Gebruik zelfklevende spelden om de plaat van minerale wol te bevestigen en gebruik spelden (indien nodig lijm) om de plaat van hardschuim te bevestigen.

Ventilatie onder betonnen vloer?

Heb je een betonnen vloer zonder luchtleidingen? Voorzie één vierkante centimeter ventilatieopeningen per vierkante meter vloeroppervlak en verdeel de ventilatieopeningen over twee tegenover elkaar liggende buitenmuren. Als jouw betonnen vloer gasleidingen zonder hulzen heeft, plaats dan vier vierkante centimeter ventilatieopeningen per vierkante meter vloeroppervlak en verdeel deze ook over de ventilatieopeningen aan de tegenoverliggende gevels.

Houten vloer

Maak gaten dicht voor je begint!

Voordat je begint met isoleren maak je eerst de gaten waar leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken dicht met glas- of steenwol. Isoleer ook de cv-leidingen in de kruipruimte. Maar let op: de leidingen voor drinkwater moet je juist niet isoleren.

Echt aan de slag gaan met vloerisolatie op houten vloer

Is de kruipruimte droog? Leg dan vervolgens de vochtwerende PE-folie op de bodem: dit houdt het vocht op de bodem tegen. Laat aan elke kant een extra rand van ongeveer 30 cm, vouw de rand om en bevestig de aluminiumfolie aan de muur met een speciale plug, ongeveer 20 cm van de vloer van de kruipruimte. Staat er water in de kruipruimte? Leg dan een speciale folie die op de bodem kan drijven. Bevestig deze folie op een hogere positie aan de muur, iets boven het hoogste waterniveau. Of plaats de bubbelfolie eerst op de bodem en plaats vervolgens de PE-folie op de bovenkant. De bubbelfolie zorgt ervoor dat de PE-folie kan drijven. Bevestig de PE-folie op een hogere positie aan de muur, veel hoger dan het hoogste waterniveau. Als je veel vochtproblemen hebt, raadpleeg dan zeker het isolatiebedrijf voor advies. Wellicht is drainage rondom de gevel noodzakelijk. Je kunt ook losse EPS-fragmenten op de bodem leggen: ook deze gaan drijven en dienen als isolatie. Maar het houdt minder warmte vast in huis dan de isolatie en mulch aan de onderkant van de vloer.

Vergeet niet om het kruipluik te isoleren, anders ontsnapt er alsnog warmte via het luik.

Bescherming

Ga je isoleren met materiaal dat uit vezels bestaat zoals glas- of steenwol? Gebruik dan handschoenen, draag lange mouwen en een stofkapje en zorg voor ventilatie. De vezels kunnen namelijk gaan jeuken. Spoel je huid na het werk af met lauw water zonder zeep.

Kruipruimte uitgraven

Is er geen kruipruimte of juist een lage kruipruimte die je niet kunt graven? Dan is de vloerisolatie nog moeilijker aan te brengen. Je kunt dan een nieuwe geïsoleerde vloer op de bestaande vloer leggen. Dit is een lastige en dure klus, wat betekent dat de vloer minimaal 8 cm hoger moet zijn. Daarom moet je de deur inkorten en heb je mogelijk een hoogteverschil met andere kamers in huis. Bovendien wordt je kamer lager. Ben je een zeer ervaren klusser, dan kun je zelf de nieuwe geïsoleerde vloer op de oude vloer leggen. Schakel anders een deskundige in. Isolatiepanelen moeten worden afgestemd op het type vloer, eventuele vloerverwarming en de meer specifieke kenmerken van uw woning.

Je kunt de houten vloer van onderaf isoleren door de ruimte tussen de balken op te vullen met isolatiemateriaal. Ook is het niet nodig om de balk te isoleren, deze hebben hun eigen isolatiewaarde.

Nattige hout moet eerst gedroogd worden

Controleer voor je begint de houtvochtigheid van de vloer met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent, wacht dan met isoleren. Leg eerst damp remmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald. Doe je dit niet, dan sluit je vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer, met risico op rotting van het hout.

Onder vloer ventilatie?

Je kunt kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Thermoskussens zijn het makkelijkst aan te brengen en makkelijk hanteerbaar in de kruipruimte, doordat ze lichtgewicht en gevouwen zijn.

De kruipruimte heeft ventilatie nodig om vocht en radongas af te voeren. Per vierkante meter houten vloer moet er 400 vierkante milimeter aan ventilatieopeningen zijn in de buitenmuren. Let erop dat ze verdeeld zijn over twee buitenmuren die tegenover elkaar liggen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws