Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je wilt je woning energiezuiniger maken, zodat je van alle voordelen zoals lagere energiekosten kunt genieten. Het isoleren van je woning is echter een ware investering, waarbij het niet veel uitmaakt wat je precies gaat isoleren. Gelukkig word je als woningeigenaar wel door de landelijke en gemeentelijke overheden gestimuleerd om je woning duurzamer te maken.

De landelijke overheid is voor je daar

De Rijksoverheid heeft in 2019 bepaalt dat er weer 84 miljoen euro vrijkwam voor een landelijke subsidie bij isolerende maatregelen. De veelal dure aankoopprijzen van isolatie worden vanaf 2019 aan je terug betaald, wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden.

Vanaf 2019 kreeg je maar liefst twintig procent van het totale aankoopbedrag terug, maar sinds 1 juni 2020 krijgen woningeigenaren met deze Subsidie Energiebesparing Eigen Huis zo’n dertig procent van het totaalbedrag terug met een maximum tussen de €10.000 en €15.000.

Voorwaarden

Wil je in aanmerking komen voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je een woningeigenaar zijn of lid zijn van de Vereniging van Eigenaars. Tevens mag voor de woning waarvoor je de subsidie aanvraagt niet al eerder een subsidieaanvraag gedaan zijn. De belangrijkste voorwaarde is wel dat je meerdere isolatieklussen combineert. Kortom, bij twee of meer isolatiewerkzaamheden heb je recht op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Van deze maatregelen kun je bewijs produceren. Je moet een bon hebben van de materiaalkosten, maar ook van de isolatiebedrijven die de isolatie geplaatst hebben. De isolatiemaatregelen vinden plaats binnen de thermische schil en voldoen aan de minimale isolatiewaarden en oppervlakte-eisen.

Na de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Na 2020 kun je ook nog gebruikmaken van een landelijke subsidieregeling. Ofschoon de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis verdwijnt, neemt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) de isolatie dan over. Momenteel kom je voor deze subsidieregeling in aanmerking, wanneer je duurzame apparaten zoals zonneboilers en warmtepompen aanschaft. Met de investeringssubsidie tracht de Rijksoverheid de CO2-uitstoot in huishoudens terug te dringen door men kennis te laten maken met duurzame warmte. De Investeringssubsidie is voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Eerst liep de regeling tot en met 31 december 2020, maar nu is de regeling uitgebreid tot 2030 en valt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis er ook onder.

Btw-subsidie op isolatiewerkzaamheden

Bij woningisolatie geldt een extra laag btw-tarief. Dit houdt in dat je van deze regeling gebruik kan maken, wanneer je isolatiewerkzaamheden verricht aan een huis van twee jaar of ouder. Het verlaagde btw-tarief bedraagt 9 procent in plaats van de normale 21 procent. Het lage btw-tarief geldt wel alleen op de arbeidskosten, wanneer het isolatiewerkzaamheden betreft. Voor andere werkzaamheden geldt weer het normale 21 procent tarief. Ook geldt de btw-regeling niet op materiaalkosten of andere kosten. Ook kun je niet van het verlaagde tarief gebruikmaken, als je nieuwe kozijnen plaatst ofschoon dit ook onder de isolatiemaatregelen valt.

Gemeentelijke subsidiepotjes

Ook de grootste gemeentes in Nederland stellen subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning. In gemeente Rotterdam heb je bijvoorbeeld de Subsidie voor Woonverbetering Rotterdam, waarbij je €3000 subsidie krijgt om achterstallig onderhoud weg te werken en nog eens €1200 extra, wanneer deze werkzaamheden gecombineerd worden met isolerende maatregelen. Ga je in Den Haag een dak of vloer isoleren, dan krijg je daar een speciale subsidie voor van €12.50 per vierkante meter. Dit betreft wel alleen woningen van voor 1985. Verder krijg je in Den Bosch zelfs een subsidie, wanneer je een groen dak aanlegt wat ook een isolerende werking kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws