Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je jouw huis wilt isoleren, wil je natuurlijk dat dit goed gebeurt. Want een goed geïsoleerd huis heeft meer voordelen dan alleen warm zijn in de winter. Het kan het huis ook koel houden bij warm weer en het hele jaar door kosten verlagen. Daarnaast kun je isolatiematerialen ook gebruiken als geluidsisolerende materialen. Dit betekent dat je omgevingsgeluid kunt elimineren. Als je dicht bij de snelweg woont, zou dat geweldig zijn. Of als je een hobby voor muziek hebt. Want net als bij verwarming kun je het geluid niet alleen buiten houden, maar ook binnen. Het beste isolatiemateriaal dat al het isolatiewerk kan doen? Deze bestaat helaas niet. Elke toepassing en elk isolatiedoel vereist zijn eigen specifieke isolatiemateriaal. Wil je de scheidingswand isoleren? Dan is het beste isolatiemateriaal meestal steenwol (spouw)plaat. Een betonnen vloer isoleren? Dan kun je het beste voor PIR of EPS kiezen.

Isolatie zorgt voor scheiding
Isolatie is slechts een “isolatielaag”, die geluid zeer slecht geleidt. Met zo’n scheidingslaag kun je een barrière vormen tussen warme en koude fronten of geluid en stilte. Je moet er dus voor zorgen dat je in de winter warme lucht naar binnen kunt laten en koude lucht naar buiten kunt laten. Dit zorgt natuurlijk niet alleen voor een warm huis, maar verlaagt ook de energiekosten. Eén van de redenen waarom isolatiematerialen zo populair zijn. Daarnaast is in de zomer, als je geen stookkosten hebt, het isolerende effect erg goed. Dan zorgt het ervoor dat de warmte buiten blijft en blijft je huis koel. Dat is overdag prettig, maar ook tijdens het slapen.

Soorten materiaal zoals PIR, glaswol en steenwol

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen met elk hun eigen kenmerken. Denk hierbij aan de vorm (plaat, rol of los materiaal), geschikte isolatiewaarde en natuurlijk de prijs. Het eerste waar je op moet letten bij het kiezen, is wat je wilt isoleren. Daarna is het van groot belang om te bepalen welk resultaat je wilt behalen en uiteraard binnen jouw opgestelde budget.

De bekendste isolatiematerialen zijn PIR isolatiematerialen, glaswol en steenwol. Daarnaast heb je ook EPS en XPS. PIR-isolatie is de meest populaire vorm van isolatie. Dit komt door de hoge isolatiewaarde, maar ook omdat PIR zeer eenvoudig te verwerken is. Het is voor vele doeleinden geschikt; ook voor platte daken. Glaswol is ook zo’n allround isolatiemateriaal. Voor dak-, vloer- of wandisolatie kun je glaswol gebruiken. Wil je geluidsisolatie (toepassing van geluidsisolatie), dan is glaswol ook de beste keuze.

Het goedkoopste materiaal is steenwol. Verder is steenwol ook nog 100% recyclebaar én onbrandbaar. Je kunt steenwol gebruiken voor het isoleren van hellende daken, zolders, plafonds, voorzet- of scheidingswanden en vloeren. Dat het niet het meest populaire materiaal is, komt omdat steenwol irritatie kan geven aan je huid of luchtwegen. Daarom moet steenwol altijd verwerkt worden met handschoenen en een stofmasker.

Als laatste de EPS en XPS. EPS ken je waarschijnlijk onder de namen tempex of piepschuim. Het is zeer geschikt voor platte daken maar ook voor het isoleren van de kruipruimte of betonvloeren en als los materiaal voor na-isolatie van spouwmuren. XPS staat bekend als vochtwerend en schimmelbestendig en is daardoor ideaal voor natte ruimtes maar ook voor een omkeerdak en funderingsmuren.

Welke dikte isolatiemateriaal moet ik kiezen?

Soort isolatie   Dikte isolatiemateriaal
Dak isolatie 15 tot 19 centimeter
Muur isolatie 10 tot 15 centimeter
Vloer isolatie 10 tot 15 centimeter
Kruipruimte 10 tot 19 centimeter

 

Bouwjaar woning checken voor het plaatsen van isolatie

Welke isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Het bouwjaar van de woning geeft hierin vaak veel doorzicht. Over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe slechter de isolatie en hoe groter de energiebesparing als je extra isolatiemaatregelen neemt.

Bouwjaar tot en met 1974

Huizen die vóór 1975 zijn gebouwd zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. De kans is echter groot dat de vorige bewoners door de jaren heen hebben geïnvesteerd in dakisolatie en dubbelglas. Is de isolatie recent uitgevoerd, niet langer dan 5 jaar geleden, dan is de dakisolatie van goede kwaliteit en is er waarschijnlijk gekozen voor HR++ glas.

Isolatieadvies: Er word geadviseerd bij deze woningen nog vloer- en gevelisolatie aan te brengen. Is er al vloer- en gevel isolatie aangebracht vóór 1980, dan raden we aan deze goed te controleren.

Bouwjaar 1975 tot en met 1982

Bij woningen die zijn gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 is er vanuit de bouw spouwmuurisolatie en dakisolatie aangebracht. Deze zijn van matige kwaliteit. De ramen op de begane grond zijn voorzien van dubbelglas; de overige ramen hebben vaak nog enkelglas. Vloerisolatie ontbreekt meestal.

Isolatieadvies: het is aan te raden ramen met enkel glas te vervangen door HR++ glas of triple glas. Houd er wel rekening mee dat je het draaiende deel van het kozijn dan ook moet vervangen. Breng vloerisolatie aan en onderzoek de mogelijkheden voor gevelisolatie. Na-isolatie van de spouwmuur is namelijk lastig. Als je van plan bent de zolder te verbouwen, kun je direct het dak extra goed laten isoleren.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

Huizen uit de periode 1983 tot en met 1991 zijn op alle punten matig geïsoleerd. Er is dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie aangebracht. De ramen zijn meestal voorzien van dubbelglas.

Isolatieadvies: vloerisolatie kun je vrij eenvoudig verbeteren als je een kruipruimte hebt. De gevel kun je extra isoleren aan de binnenkant of buitenkant. Overige maatregelen zijn pas interessant als je een grote verbouwing gepland hebt. Vervang dan dubbelglas door HR++ glas en verbeter de dakisolatie.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

In de periode 1992 tot en met 1999 zijn de huizen gebouwd met goede dak gevel en vloerisolatie, en er is dubbelglas geplaatst.

Isolatieadvies: extra isoleren is niet noodzakelijk. Als je de woning verder wilt verduurzamen, kun je nadenken over extra vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming. Ook is vervangen van glas door HR++ nog een maatregel die helpt bij meer energiebesparing.

Bouwjaar vanaf 2000 tot nu 

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas).

Isolatieadvies: verbetering van isolatie is niet meer nodig. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws