Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je woning verduurzamen is een slim idee, zeker met oog op de toekomst. Nederland werkt hard aan een energiezuinig en groene toekomst waarbij het dus belangrijk is dat men steeds meer gaat investeren in het treffen van duurzame maatregelen zoals isolatie van je huis. Het isoleren van je woning is niet bepaald goedkoop, wat de mogelijkheid van een subsidie zeker aantrekkelijk maakt. Lees hieronder meer te weten over de subsidiemogelijkheden voor het isoleren van je woning. Tevens kom je alles te weten over het verlaagd btw-tarief van 21% naar 9%.

Woningisolatie: kan ik een subsidie aanvragen?

De kosten voor het verduurzamen van een huis kunnen flink oplopen, afhankelijk van welke maatregelen je gaat treffen. Het isoleren van je woning is zeer belangrijk en daarom heeft de overheid bepaalde subsidies beschikbaar gesteld om zo de initiële investeringskosten te verlagen. Op deze manier stimuleert de overheid de Nederlanders om meer te investeren in duurzame maatregelen. De huidige maatregelen zoals het isoleren van je woning wordt op deze manier voordeliger, en dus ook aantrekkelijker. Door het aanvragen van een subsidie zou 20 tot wel 30% van de kosten kunnen besparen.

Isolatiesoorten

Door je woning te isoleren ben je duurzame maatregelen aan het treffen voor je woning. Zo ben je ook beter voorbereid op een toekomst waarbij we minder hoeven te stoken. Bij het isoleren van je woning kunnen we onderscheid maken uit verschillende soorten isolatie. De populairste isolatiesoorten in Nederland zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Bodemisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dubbel glas

De 5 soorten subsidies voor isolatie

Ga je je woning laten isoleren? Dan zou je kunnen nagaan wat de subsidiemogelijkheden zijn voor isolatie. De 5 verschillende subsidiemogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn voor het isoleren van je woning zijn als volgt:

  1. Landelijke en lokale subsidies: De landelijke subsidie voor woningisolatie is inmiddels sinds 2011 afgeschaft. Bij verschillende gemeenten kan je wel terecht voor aantrekkelijke subsidiemogelijkheden wanneer je je woning gaat isoleren. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een lokale subsidie? Schakel dan het advies in van een lokale isolatiespecialist of ga even langs bij de gemeente voor meer informatie.
  2. Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH): Deze subsidie is speciaal voor particulieren die hun woning willen isoleren. Om in aanmerking te komen voor de SEEH is het essentieel dat je minimaal 2 duurzame maatregelen treft qua verduurzaming. Daarnaast dien je de eigenaar van de woning te zijn en is het van belang dat de isolatie door een erkende specialist wordt aangebracht. De SEEH is al sinds 2019 beschikbaar in Nederland.
  3. Subsidie voor Verenigingen van Eigenaren (VvE): Verenigingen van eigenaren die hun woning gaan verduurzamen door het aanbrengen van isolatie kunnen ook een subsidie aanvragen om de kosten te verlagen. Ook bij deze subsidie geldt dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Zo moet de VvE op zijn minst 2 duurzame maatregelen treffen en dient het te gaan om het isoleren van een gebouw met koopwoningen.
  4. De btwverlaging: De btw-verlaging maakt het mogelijk om bij het isoleren van je woning de btw te onderdrukken van 21% naar 9%. Hierbij gaat het enkel om de arbeidskosten die gemoeid zijn met het aanbrengen van de isolatie.
  5. Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP): Helaas is deze subsidie sinds 2017 afgeschaft. Verhuurders van huurwoningen kregen dankzij deze subsidie de mogelijkheid om het pand te verduurzamen. De subsidie heeft 3 jaar lang bestaan en werd binnen een korte periode zeer populair onder de verschillende verhuurders in Nederland.

De btw-vermindering

De btw-regeling is de meest populaire subsidieregeling in Nederland als het gaat om het isoleren van je woning. Het verlaagd tarief van 9% btw in plaats van 21% is geldig op de arbeidskosten voor de aanbreng van het isolatiemateriaal, en niet op de materiaalkosten of eventuele voorbereidingen op het isolatieproces. Ook zaken zoals het aanbrengen van deuren, ramen of kozijnen horen hier dus ook niet bij. De materiaalkosten en andere voorbereidende werkzaamheden vallen onder het 21% btw-tarief. Door maar 9% btw te betalen over de arbeidskosten bespaar je zeker 12% op de btw.

De voorwaarden van de btw-vermindering

Wil je in aanmerking komen voor de btw-verlaging om maar 9% btw te hoeven betalen op de arbeidskosten in plaats van 21%, dan dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen, waaronder:

  1. Je woning moet minstens 2 jaar oud zijn.
  2. De woning dient permanent door particulieren te zijn bewoond.
  3. Afhangend van welk isolatiemateriaal je uitkiest, maak je kans op de btw-verlaging. Denk aan glaswol, piepschuim, steenwol of natuurlijk ook isolatieglas.
  4. De aanbreng van het isolatiemateriaal dient door een erkend isolatiebedrijf te zijn verzorgd.

Voordelen van de btw-vermindering

Door het aanvragen van een subsidie voor isolatie in de vorm van de btw-verlaging van 9% kan je profiteren een aantal voordelen, waaronder:

  1. De grote besparing op de investeringskosten. Je hoeft maar 9% btw te betalen over de arbeidskosten in plaats van 21%. De arbeidskosten vormen een groot gedeelte van de kosten, waardoor je uiteindelijk dus veel kunt besparen op de investeringskosten van isolatie.
  2. Je initiële investering is veel sneller terugverdiend door het aanvragen van de btw-verlaging.

Het isoleren van je woning is één van de belangrijkste stappen richting het verduurzamen van je woning. Zo ben je immers voorbereid op de energietransitie in Nederland en bespaar je op de stookkosten. Alhoewel de kosten flink kunnen oplopen, dan nog blijft de investering de moeite waard dankzij de btw-verlaging van 21% naar 9% op de arbeidskosten. Zo bespaar je aanzienlijk en heb je geen last meer van een koude woning in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws