Voor- en nadelen isolatie

De afgelopen wintermaanden waren ijzig koud. In tegenstelling tot voorgaande jaren waar je wel mocht spreken van een kwakkelwinter met voorjaarstaferelen in december was het dit jaar een soort ijstijd. Jij merkte er binnenshuis ook wel behoorlijk wat van. Veel mensen zetten de thermostaat een graad hoger om het binnen wat warmer te krijgen. De thermostaat tikte in veel huishoudens de 21,5 graden aan. Een temperatuur die behaaglijk aanvoelt maar die in de praktijk in jouw huis nauwelijks wordt behaald. De reden hiervan ligt voor de hand. Een woning die voor 2011 is gebouwd is niet voorzien van de nieuwste isolatietechnieken zoals voorgeschreven in de bouwvoorschriften voor nieuwbouwwoningen. Hierdoor kan jij wel extra blijven stoken; de warmte die jij genereert in je huis zal echter verdwijnen voordat het de kans krijgt om jouw huis op te warmen.

Waarom zou jij je woning moeten isoleren

Je woning isoleren is vandaag de dag geen luxe meer; het is pure noodzaak. Je wil immers wel een warm huis, maar je wil niet voor de vogeltjes stoken. In een woning die niet goed is geïsoleerd verdwijnt veel warmte nodeloos. Die warmte trekt bijvoorbeeld weg via de vloer, door de gevel, langs ramen of langs het dak. Daar waar het aanvankelijk de bedoeling was dat warme lucht circuleert in je huis komt het steeds vaker voor dat de warmte voor het grootste gedeelte uit je huis is verdwenen voordat het de kans krijgt om te circuleren. Om die warmte te genereren moet jij in je cv installatie aardgas stoken. Dat aardgas is een minerale brandstof die behoorlijk kostbaar is. Je verstookt dan ook ieder jaar behoorlijk wat kubieke meters aardgas. Op het moment dat die warmte niet tot zijn recht komt in jouw huis verstook je kostbaar gas voor niets. Jij ziet het echter wel terug op de jaarafrekening van het energiebedrijf nadat je 12 maanden lang een voorschot hebt betaald.

Welke voordelen heeft isolatie

Isolatie heeft dus een voordeel voor je portemonnee. Jij verbruikt minder aardgas dus het aandeel van het aardgas op jouw factuur is aanmerkelijk lager wanneer je isolatie maatregelen treft in jouw huis. Het bedrag wat jij kwijt bent aan de isolatie van je huis verdien je dan ook automatisch weer terug. Over het algemeen doe jij er 6 jaar over om het geïnvesteerde bedrag terug te verdienen, maar wanneer de winter heel streng is en ook nog eens heel lang duurt verdien je de investering in minder jaren terug. Je voorschot zal namelijk aanmerkelijk lager zijn en je hoeft doorgaans ook niets meer bij te betalen met je jaarafrekening. Een ander voordeel is het milieu. Jij draagt je steentje bij aan een lagere CO2 uitstoot van jouw huishouden. Wanneer je aardgas verstookt in een cv ketel stoot jouw woning CO2 uit. Op het moment dat je minder hoeft te stoken zal jouw huis ook minder CO2 uitstoten. Hierdoor zal het broeikaseffect niet verergeren. Het is niet voor niets dat er binnen de Europese Unie zo wordt aangedrongen op terugdringen van de CO2 uitstoot. Lees verder op: verbouwing subsidies.

Kent isolatie ook nadelen

We hadden het nu over de voordelen van isolatie. Je zou je af kunnen vragen of er ook nadelen aan isolatie kleven. Helaas is dat ook waar. Een woning die een vochtprobleem heeft kan je niet zomaar gaan isoleren. Een vochtprobleem herken je aan schimmelplekken in de hoeken van de kamers en tegen het plafond. Er zit vocht klem in je huis wat niet weg kan. Je zal eerst wat aan dat vochtprobleem moeten gaan doen voordat je kan gaan isoleren. Vochtvreters plaatsen is effectief maar niet effectief genoeg. Je zal de bron moeten aanpakken. Vocht komt vaak op vanuit je kruipruimte waarna het door je muren heen gaat trekken. Je zal eerst moeten zorgen dat er geen vocht meer staat in je kruipruimte of dat er geen vocht meer door je huis heen kan gaan trekken. Doe je dit niet en ga je lukraak isoleren, dan zal het vochtprobleem verergeren wat zorgt voor houtrot of betonrot in jouw huis. Daarnaast zal het effect van isolatie te niet worden gedaan doordat er vocht in je huis staat wat een onaangenaam kil binnenklimaat geeft. Wanneer jij wil gaan isoleren moet je dus altijd het advies van een gecertificeerd isolatie adviesbureau inroepen. Dit adviesbureau zal de situatie in jouw huis in ogenschouw nemen en met adviezen voor isolatie komen. Problemen zoals een vochtprobleem zullen ze ook benoemen, alsmede manieren hoe jij dit vochtprobleem kan aanpakken.

Lees ook: alarmsysteem informatie

Offertes opvragen

Wanneer jij wil gaan isoleren is het goed om een advies op te vragen voordat je een isolatiebedrijf in de arm neemt. Hier betaal je het liefste niet teveel voor. Daarom is het verstandig om offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 30 procent en het is dus meer dan de moeite waard.

 

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat verschilt de totale prijs van isolatie per specialist aanzienlijk. Via onze website ontvang je direct een scherpe offerte binnen een werkdag.

Alles over het verlaagd btw-tarief van 21 naar 9%

Je woning verduurzamen is een slim idee, …

subsidie isolatie

Welke subsidies kan ik aanvragen voor isolatie in 2021?

De kosten voor het isoleren van een woning …

Geven gemeentes subsidie op het isoleren van je woning?

Je wilt je woning energiezuiniger maken, …

isolatie

Ontvang je subsidie bij het laten isoleren van je kruipruimte?

In een matig geïsoleerd huis zal veel warmte …

Vloerisolatie kopen: waar moet je op letten?

Je bent altijd op zoek naar nieuwe manieren …