ISDE isolatie subsidies

De afgelopen wintermaanden was het weer behoorlijk afzien. Buiten was het bitter koud en vaak moest je de ruiten van je auto schoonkrabben voordat je de weg op kon naar je werk of naar een afspraak. Denk niet dat alleen jij het zwaar te verduren hebt gekregen doordat het met periodes zo ijzig koud was. Je cv installatie heeft ook overuren moeten draaien. De thermostaat op 21 graden is op zich niet echt warm, maar om het zo warm te krijgen moest er flink wat aardgas worden verstookt. Jouw cv installatie heeft dan ook overuren gedraaid de afgelopen maanden. Dit heeft nogal wat gevolgen gehad. Eén van de belangrijkste gevolgen is dat jij het milieu weer extra hebt belast door een hoger aardgas verbruik en daarnaast een hogere CO2 uitstoot.

Waarom de overheid alternatieve verwarmingstechnieken stimuleert

De aarde warmt zich steeds verder op, en het gevolg daarvan zijn in eerste instantie de ijzig koude winters. De enorme hoeveelheid CO2 uitstoot die het gevolg is bij onze huishoudens draagt er alleen maar toe bij dat dit probleem verergert. We zijn dus in een negatieve spiraal beland. De Europese Unie heeft afgesproken dat de diverse landen hun CO2 uitstoot moeten gaan terugdringen. De Nederlandse overheid neemt die verplichting dan ook heel serieus. Niet alleen wordt er gekeken naar alternatieven voor kolencentrales doordat er bijvoorbeeld windmolenparken worden gebouwd; ook de verwarming van huizen moet veel duurzamer gaan worden. Die duurzame technieken om een woning te voorzien van warmte worden steeds bekender, maar toch is er geen grote toename te zien in de verkoop van de installaties. Je mag bijvoorbeeld denken aan de vervanging van jouw cv ketel door een warmtepomp, een pelletkachel, een speciale boiler of een biomassaketel. Dit zijn zaken die je wel in de winkel kan kopen, maar toch is er iets wat de consument afschrikt wanneer ze ernaar gaan informeren; de prijs.

Hoe de overheid jou tegemoet komt bij de aanschaf van alternatieve verwarmingstechnieken

Wanneer je een warmtepomp laat aanleggen die je wil gebruiken voor zowel warm tapwater als de cv ketel ben je toch al snel 17.000 euro kwijt; een bedrag wat niet ieder gezin zomaar apart heeft staan. Een pelletkachel klinkt als een kachel die mensen kopen in plaats van een houtkachel. Toch is een pelletkachel vele malen duurder dan een reguliere kachel. Wie wil voorzien in een alternatieve verwarmingstechniek zal dan ook flink diep in de buidel moeten tasten.

Gelukkig doet de Nederlandse overheid er alles aan om aan de eisen van de Europese Unie tegemoet te komen. Dit doen ze onder andere door het verlenen van een subsidie wanneer jij investeert in zo’n alternatieve verwarmingsvoorziening. De ISDE maatregel, wat staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie, houdt in dat jij een bedrag aan subsidie krijgt wanneer je een pelletkachel, warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel aanschaft. Het gaat hierbij om een bedrag wat volledig afhankelijk is van de aanschafprijs van het apparaat zelf, dus we kunnen niet zeggen hoeveel jij terug zal krijgen van de overheid. De maatregel is ingegaan in 2017, maar heeft zeker nog genoeg budget tot het einde van 2018. Op het moment dat de subsidiepot op is houdt doorgaans ook de subsidie aan kopers van een dergelijk apparaat op.

Wat moet jij doen om voor ISDE in aanmerking te komen

Allereerst koop je een apparaat wat voorkomt op de lijst van RVO. Het gaat dan om één van bovengenoemde apparaten. Vervolgens dien je de aanvraag voor de subsidie in. Je zal dus aanvankelijk zelf het hele bedrag moeten betalen aangezien je geen voorschot krijgt. Binnen 6 maanden na de installatie van het apparaat dien jij de aanvraag voor ISDE in. Jij mag het apparaat waarover ISDE is verstrekt niet binnen een (paar) jaar weer verwijderen. Het apparaat moet dus blijvend in jouw huis blijven staan. Wanneer jij de aanvraag indient moet je bovendien kunnen aantonen dat het apparaat is gekocht, betaald, en geïnstalleerd is. Vervolgens wordt er een beslissing genomen over de hoogte van de subsidie maatregel die in jouw geval van toepassing is.

ISDE bij een zonneboiler

Op het moment dat jij overgaat tot de aanschaf van een zonneboiler horen daar uiteraard ook zonnepanelen bij. Deze horen niet bij de ISDE regeling. Je kan in dat geval echter wel aanspraak maken op de lage BTW maatregel van de overheid. Die houdt in dat jij aan het bedrijf wat de zonnepanelen installeert het lage BTW tarief van 9% betaalt over de verrichte werkzaamheden.

Offertes aanvragen

De snelste manier om geld terug te verdienen voordat jij één van bovengenoemde apparaten aanschaft, is door het vergelijken van offertes. Dit doe je heel simpel door met één muisklik meerdere vrijblijvende offertes op te vragen. Je ontvangt in dat geval meerdere offertes van leveranciers uit jouw omgeving. Zij kunnen je alles vertellen over de ISDE regel, maar ook over eventuele lokale subsidies die jij verder nog kan krijgen op deze energiebesparende maatregels.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat verschilt de totale prijs van isolatie per specialist aanzienlijk. Via onze website ontvang je direct een scherpe offerte binnen een werkdag.

Alles over het verlaagd btw-tarief van 21 naar 9%

Je woning verduurzamen is een slim idee, …

subsidie isolatie

Welke subsidies kan ik aanvragen voor isolatie in 2021?

De kosten voor het isoleren van een woning …

Geven gemeentes subsidie op het isoleren van je woning?

Je wilt je woning energiezuiniger maken, …

isolatie

Ontvang je subsidie bij het laten isoleren van je kruipruimte?

In een matig geïsoleerd huis zal veel warmte …

Vloerisolatie kopen: waar moet je op letten?

Je bent altijd op zoek naar nieuwe manieren …

Alle dakisolatie soorten + prijzen op een rij

Warmte stijgt altijd op naar boven. Als je …