Alles over isolatie subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Sinds 2021 is er een landelijke subsidie, waarvoor je in aanmerking komt wanneer je twee of meer duurzame maatregelen aan huis treft. Denk hierbij aan maatregelen, zoals de isolatie van je vloer, dak, gevel of het plaatsen van HR++ glas. Toch blijven veel mensen achter en kunnen of willen hun huis niet verduurzamen. Wat kan de Nederlandse overheid doen om die mensen ook over de streep te trekken?

De ISDE

De Investeringssubsidie Duurzame Energie is een landelijke subsidie, die speciaal tot leven is geroepen om mensen te stimuleren tot duurzame maatregelen. Onder de subsidie valt: de aankoop van een zonneboiler, de aanschaf van een warmtepomp, het nemen van isolatiemaatregelen en een aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers kunnen subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Een aantal belangrijke voorwaarden zijn:

  • Je bent woningeigenaar
  • Je neemt twee of meer duurzame maatregelen
  • Je laat de genomen maatregelen uitvoeren door een professioneel bedrijf en je kunt hiervan bewijs aantonen
  • Je hebt niet al eerder voor dezelfde maatregelen subsidie aangevraagd

 

Volgens de Vereniging Eigen Huis

Er zitten dus nogal wat voorwaarden verbonden aan de ISDE en dat merkt de Vereniging Eigen Huis ook op. De organisatie is van mening dat de kosten nog steeds te hoog zijn en dat mensen daarom niet isoleren. Een optie zou zijn om de subsidie vooraf te geven. Op dit moment moeten woningeigenaren namelijk eerst zelf investeren in duurzame maatregelen en krijgen ze hier naderhand subsidie op terug. Voor veel mensen is het voorschieten van de investering financieel niet mogelijk. Volgens het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis zouden meer dan zestig procent van de huishoudens wel overgaan tot het nemen van duurzame maatregelen, als ze vooraf het subsidiegeld zouden ontvangen.

Optie twee

De subsidie vooraf aan Nederlandse huishoudens geven is niet de enige optie volgens de Vereniging Eigen Huis. Woningeigenaren met een energielabel van D of lager zouden eigenlijk een soort tegoedbon van circa €2000 moeten krijgen, zodat ze gestimuleerd worden iets aan hun hoge energielabel te doen. Deze huizen hebben een hoog tot zeer hoog energieverbruik en een voucher zou net dat laatste steuntje in de rug kunnen zijn om ze over te halen.

Zet verduurzaming op het programma

Eerder al pleitten verscheidene organisaties voor een isolatietegoedbon, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Consumentenbond, Energie-Nederland, Natuur & Milieu en Koninklijke Bouwend Nederland. Deze tegoedbon zou onderdeel moeten worden van een Nationaal Isolatieprogramma. Dit programma zou volgens de organisaties opgenomen moeten worden in het nieuwe regeerakkoord. Een dergelijk programma kan op financiële steun rekenen vanuit het Europese Herstelfonds.

Lokaal is meer mogelijk

Lokale overheden zien meer mogelijkheden om de inwoners te stimuleren tot het nemen van duurzame maatregelen. In gemeente Amsterdam is een nieuwe subsidie tot leven gebracht, die het mogelijk maakt om zonnepanelen te plaatsen op huizen van woningcorporaties die hier nu nog niet geschikt voor zijn. De gemeente verwacht dat met deze subsidie veel financiële plaatjes van woningcorporaties rond komen en er minstens 32.000 zonnepanelen in de stad bij zullen komen. Het subsidiepotjes bestaat uit vier miljoen euro en je krijgt maximaal €375 per Kilowattpiek. De subsidie is wel gericht op bestaande gebouwen en niet op nieuwbouw.

Verduurzaming in sneltreinvaart

In Amsterdam is sowieso een verduurzamingsprogramma opgestart. De nieuwe subsidie wordt onderdeel van het programma Duurzame Stad, Duurzame Banen. Belangrijk hierbij is dat woningen en bedrijfspanden van het aardgas af gaan en er sneller tot isolatiemaatregelen overgegaan wordt. Voor het programma is vijftig miljoen euro vrijgemaakt. Hiermee worden woningen op het warmtenet aangesloten en de isolatie van 10.000 corporatiewoningen wordt geregeld. Tevens wordt de renovatie van maar liefst 3000 slecht geïsoleerde woningen van Verenigingen van Eigenaren ondersteund. Voor woningeigenaren gaat gemeente Amsterdam collectieve inkopen per woningtype organiseren, waardoor bijvoorbeeld zonnepanelen goedkoper aangeschaft kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws